Beneficiile consumului de andive

andivaUn fapt mai puțin cunoscut despre andive este acela că tehnica de cultivare a acestora a fost descoperită accidental în Belgia, în 1830, sub numele de witloof, adică frunze albe. Cultivarea andivei provine dintr-o practică de păcălire a cicorii de a crește la întuneric. În prezent, cel mai mare și cel mai apreciat cultivator de andive din lume este Franța.

Andiva are până la 95% apă în compoziţie şi este recomandată în alimentaţia copiilor şi a vârstnicilor, sub formă de suc, deoarece îmbunătăţeşte capacitatea vizuală şi este o bună sursă de fibre alimentare. Consumată în mod regulat, durerile de ochi şi vederea înceţoşată se ameliorează.

În compoziția andivelor se regăsesc vitamine(A, C, B1, B2, B9, E, K), minerale (fier, seleniu, zinc, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, mangan), betacaroten, glucoză, glucide, protide, lipide, antioxidanți și fibre, 100 g de frunze având doar 17 calorii.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de andive asupra organismului!

Un aliat al sănătății vederii
Andivele sunt printre puţinele legume căutate pentru îmbunătăţirea capacităţii vizuale: consumadu-le regulat, observăm că dispar durerile de ochi, iar vederea înceţoşată – îndeosebi la vârstici – se ameliorează spectaculos.

Tonic pentru organism
Andivele sunt un bun vitaminizant şi remineralizant în alimentaţia copiilor, a convalescenților, a gravidelor şi a vârstnicilor.

Toate acestea se datorează conţinutului ridicat de vitamine (A, C şi cele din complexul B), dar şi de săruri minerale (conţin fier, mangan, potasiu, fosfor, calciu).

Este deosebit de important conţinutul mare de potasiu, necesar echilibrului funcţional al organismului.

Manganul conţinut de andive previne întârzierea creşterii la copii, scăderea rezistenţei osoase la adulţi şi bătrâni, apariţia malformaţiilor scheletice şi deteriorarea sistemului de reproducere.

Adjuvant în tratamentul cancerului
Numeroase studii au conformat proprietățile citostatice ale andivelor prin împiedicarea înmulțirii celulelor canceroase.

Recomandate cardiacilor
Datorită conținutului ridicat de potasiu (380 mg/100 grame), consumul regulat de andive normalizează activitatea inimii și reglează tensiunea arterială.

Alte proprietăți ale andivelor:
– stimulează secreția de bilă;
– atenuează efectele stresului și ale anxietății;
– au efect tonic digestiv;
– reglează tonusul musculaturii;
– combat anemia și anorexia.

 

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*