Semnificatiile zilei de 5 iunie

ziua_mediului_72863500Astazi este Ziua Mondiala a Mediului, instituita in 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Aceasta data celebreaza Conferinta „Ecologia Umana” de la Stockholm considerate elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al Natiunilor Unite – UNEP. Aceasta zi reprezinta un semnal si un indemn de a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare. Este important a imprima in mintea si sufletul fiecarui cetatean al Planetei conceptul ca omul este dependent de natura si nu poate trai in afara ei. Manifestarile dedicate Zilei Mondiale a Mediului se inscriu in efortul comun de transmitere catre generatiile viitoare a unui mediu curat si sanatos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile: economica, ecologica si sociala.

In 1915 Danemarca adopta constitutia prin care femeilor le este permis sa-si exercite dreptul la vot.

In 1947 este facut public planul Marshall, de catre George Marshall, senator de stat al SUA, care prevedea ajutorarea tarilor din Europa Occidentala devastate de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a carui aplicare va fi inceput la 3 aprilie 1948 si ramanand in vigoare pana in iulie 1951.

In 1968 Robert F. Kennedy, candidat la presedintia SUA, este impuscat la „Ambassador Hotel” in Los Angeles, California de catre Sirhan Sirhan.

In 1970 are loc prima expozitie retrospectiva a lui Constantin Brâncusi, in Europa, la Muzeul de Arta al Republicii Socialiste România.

In 1973 Ilie Nastase castiga turneul de tenis de la Roland Garros.

In 2002 se efectueaza primul autotransplant cardiac, la Institutul de boli cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu ” din Bucuresti, intreventie chirurgicala constand in explantarea cordului pacientului, repararea si redimensionarea in afara corpului pacientului, urmata de reimplantarea sa.

In 1779 se naste Gheorghe Lazar, carturar iluminist român; in 1859, Constantin I. Nottara – actor, director de scena si profesor român; in 1898, Federico Garcia Lorca – poet si dramaturg spaniol, iar in 1981, Octavian Strunila – actor si regizor român.

In 1826 moare Carl Maria von Weber, compozitor german; in 1900, Stephen Crane – scriitor American, iar in 2004, Ronald Reagan – presedinte al SUA in perioada 1981- 1989.

Adauga un comentariu

*