Proprietatile terapeutice ale valerianei

1264139input_file0104755Valeriana este o plantă ierboasă, mirositoare, cu tulpină înaltă de până la 2 m. Frunzele sunt adânc divizate, iar florile sunt mici, de culoare roz-liliachie şi sunt grupate pe partea superioară a ramificaţiilor tulpinii. Planta creşte spontan pe soluri umede, în stufărişuri, păduri, la marginea apelor, în lunci şi zăvoaie, în zonele de deal şi munte, fiind răspândită în toată Europa şi Asia. Popular este cunoscută sub mai multe denumiri: odolean, năvalnic, iarba pisicii.

În scop terapeutic se recolteaza rizomii, stolonii (tulpinile târâtoare) şi rădăcinile.

Indicaţii terapeutice
Rădăcina de valeriană conţine ulei volatil, acid cafeic, acid clorogenic, substanţe terpenoide, sescviterpene, acid salicilic, glucide, flavonoizi, taninuri, răşini, cumarine şi multe altele. Principiile active din rădăcina de valeriană au proprietăţi sedative asupra sistemului nervos şi cardiac, precum şi acţiune antispastică. Preparatele din rădăcină de valeriană au fost utilizate încă din antichitate ca sedativ. Ele sunt indicate în nevroze, palpitaţii, colici stomacale de natură nervoasă, insomnii, tulburări de menopauză.

Administrare
Se poate folosi sub formă de pulbere (de 3 ori pe zi câte un vârf de cuţit) sau ceai: se prepară o infuzie din 1 linguriţă la 1 cană cu apă. Se bea treptat în cursul unei zile sau seara, înainte de culcare.

Având în vedere că principiile active sunt extrase în mod diferit din rădăcină în funcţie de modul de preparare, unii fitoterapeuţi recomandă în cazul colicilor abdominale pe fond nervos următorul preparat: se pune 1 linguriţă de pulbere de rădăcină de valeriană la macerat în 1 cană cu apă rece. Se acoperă şi se lasă la macerat timp de 2 ore, după care se dă în clocot şi se filtrează. Se administrează câte 1 linguriţă dimineaţa şi seara.

Precauţii şi contraindicaţii
Administrată ca tranchilizant, valeriana nu pare să aibă efecte toxice adverse. De aceea poate fi administrată chiar şi copiilor. Se cunosc totuşi cazuri de intoxicaţie voluntară sau accidentală prin administrarea în doze excesive. Nu este recomandată utilizarea pe durată nelimitată.

Adauga un comentariu

*