Sedentarismul, mai periculos decât fumatul

sedentarism_18f06f2586 La nivel mondial, lipsa activităţii fizice ucide mai mult decât tabagismul, se arată într-un studiu recent.

O cercetare recentă efectuată de International Chair on Cardiometabolic Risk arată că anual se înregistrează 5,3 milioane de decese care au legătură cu lipsa activităţii fizice, în timp ce 5,2 milioane de decese sunt puse pe seama fumatului. Cifra este derutantă cu cât mulţi nu văd legătura între sedentarism şi moarte.

Anul trecut, o echipă de cercetători britanici a arătat că 6 până la 10% din boli precum afecţiunile cardiovasculare, diabetul de tip 2 şi unele tipuri de cancer (mamar şi de colon) pot fi puse pe seama lipsei activităţii fizice regulate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă practicarea a 150 de minute de activitate moderată în fiecare săptămână sau 30 de minute de mers pe jos zilnic, în ritm alert.

Activitatea fizică moderată (înot, mers pe bicicletă, dans, tenis de masă) reduce riscul bolilor de inimă, de cancer şi de diabet de tip 2, de accident vascular cerebral, scade tensiunea arterială şi combate stresul.

 

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*