Cele mai bune 10 lucruri de mancat in Israel

Tel Aviv nu e capitala tarii, dar este cu siguranta capitala culinara. Un paradis pentru gurmanzi si pentru tineri dornici de distractie. Ierusalimul te asteapta cu restaurante kosher, romanesti, armenesti sau arabe. Acre, un oras-port, merita un drum pentru fructele de mare proaspete gatite perfect. O calatorie culinara in Israel este de neuitat. Iata cateva din mancarurile care ne-au placut cel mai mult.

Curmalele Medjool 
Israelul este unul din cei mai mari producatori din curmale din lume. Curmalele Medjool, mari, cremoase si dulci, cresc in sudul Israelului si se gasesc in orice piata. Dintre toate speciile de curmale, acestea sunt considerate cele mai bune, cu alte cuvinte „la creme de la creme”. Le gusti o singura data si intelegi de ce 🙂

Pestele Sfantului Petru la restaurantul Uri Buri
Este un must-try in Israel. L-am incercat la restaurantul Uri Buri din Acre, cu sfecla rosie caramelizata. Un deliciu!

Fructe de mare cu ptitim la restaurantul Uri Buri
Un preparat din care as fi putut manca la nesfarsit. Fructele de mare (baby caracatita, baby calamar, scoici) se completeaza de minune cu ptitim, un fel de paste israeliene.

Supa de fructe de mare cu lapte de cocos, busuioc, coroandru si ghimbir – la Uri Buri
O supa pe care as fi mancat-o pe nerasuflate si in portie dubla.

Rodii
Sunt mare fana rodii, dar dupa ce le-am incercat pe cele dulci si carnoase din Israel, cu greu ma voi intoarce la cele din Romania. In pietele din Tel Aviv sau Ierusalim le gasesti la orice pas, fie intregi, fie gata curatate si servite in pahare, sau ca suc, stors in fata ta.

Rosii
Va mai amintiti ce gust au (ar trebui sa aiba) rosiile? Eu le-am redescoperit gustul in piata Shuk Hanamal din portul din Tel Aviv. Fie mari si carnoase, fie in varianta cherry, imaginea de mai jos vorbeste de la sine 🙂

Halva
O excursie in Israel nu este completa pana nu degusti halvaua din pietele din Ierusalim. Gasesti aici torturi intregi de halva, umplute cu nuci, seminte, ciocolata si tot felul de arome (cafea, vanilie, cocos).


Tot ce vezi cu sfecla rosie
O gasesti peste tot – la micul dejun, la pranz si cina. Ca aperitiv sau ca garnitura, alaturi de carne si de peste. Israelienii sunt fani sfecla rosie. Mi-a placut foarte mult un aperitiv foarte simplu de la restaurantul Kimmel din Tel Aviv: cubulete de sfecla cruda cu otet baslamic si muguri de pin.


Sucuri din fructe si legume
Prin orice piata te-ai plimba, gasesti tarabe la care iti poti cumpara un suc proaspat, preparat in fata ta. Nu le ocoli. Iti dau doza de energie de care chiar ai nevoie.


Inghetata de casa de vanilie cu tahini, halva, miere de curmale si fistic de la restaurantul Hachatzer din Ierusalim. Yummy!

 

Sursa: www.foodstory.ro

Adauga un comentariu

*