Semnificatiile zilei de 12 mai

asistent-medical_1_Astazi este Ziua Internationala a Asistentilor Medicali, instituita la initiativa Consiliului International al Asistentilor Medicali, creat in anul 1899. Aceasta data a fost aleasa in memoria Florencei Nightingale, fondatoarea primei scoli laice de asistenti medicali din lume, nascuta pe 12 mai. Aceasta zi este sarbatorita inca din 1965, desi intentia acestei celebrari dateaza din 1953, cand Dorothy Sutherland, un oficial al Departamentului Sanatatii si Educatiei din Statele Unite, a propus presedintelui Eisenhower introducerea Zilei Asistentelor. Prin notiunea de asistent medical – serviciului de Nursing – Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea sa atraga atentia asupra acestui serviciu, ca fiind cel mai important in ingrijirea pacientilor. Asistenta medicala este o activitate profesionala, desfasurata in scopul promovarii si mentinerii sanatatii, prevenirii imbolnavirilor, a ingrijirii si recuperarii persoanelor bolnave si sanatoase de la conceptie pana la sfarsitul vietii.

In anul 113 este inaugurate, la Roma, “Columna lui Traian”, opera atribuita lui Apollodor din Damasc.

In 1581 este fondata Universitatea din Cluj, de catre de Stefan Báthory, principe al Transilvaniei si rege al Poloniei.

In 1941 inginerul german Konrad Zuse prezinta calculatorul Z3, primul calculator electromecanic programabil. In 1942 are loc prima gazare in masa din lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau, in urma careia sunt ucisi 1.500 de evrei polonezi.

In 1943 este finalizata construirea cladirii Pentagonului.

In 1820 se naste Florence Nightingale, infirmiera britanica, precursoarea serviciului sanitar modern; in 1889, Otto Frank – tatal Annei Frank, om de afaceri german; in 1907, Katherine Hepburn – actrita americana; in 1916, Constantin Ciopraga – critic si istoric literar român, membru de onoare al Academiei Române; in 1934, Zsolt Kerestely – compozitor de muzica usoara, instrumentist si dirijor; in 1938, Dumitru Farcas – taragotist român; in 1942, Aurelian Andreescu – interpret român de muzica usoara, iar in 1978, Dragos Burlacu – pictor si grafician român.

In 1634 moare George Chapman, scriitor englez; in 1845, August Wilhelm Schlegel – scriitor si critic literar german; in 1933, Jean Bart (Eugeniu P. Botez) – scriitor român, iar in 1970, Nelly Sachs – scriitoare germana, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in 1966.

Adauga un comentariu

*