Spirulina, alga miraculoasă

imagesAvând culoare verde-albăstruie, spirulina este un adevărat concentrat de substanțe benefice și poate fi un aliat în refacerea după boală, în scăderea colesterolului și în combaterea oboselii.

Considerată a fi cel mai concentrat aliment vegetal, spirulina este cunoscută de mii de ani, fiind consumată de azteci, mayaşi, cât şi de diverse popoare din Africa sau Asia.

Multe persoane care au consumat în mod regulat spirulină susţin că au constatat o îmbunătăţire a stării generale a organismului, o mai mare rezistenţă la răceli, o tonifiere a pielii şi părului.

De asemenea, spirulina induce senzaţie de saţietate, reduce pofta de mâncare, fiind de ajutor în obţinerea echilibrului alimentar şi a controlului asupra impulsului de a mânca în exces.

Ce conține

Spirulina este o sursă foarte bogată de minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, seleniu, sodiu, crom) şi de proteine vegetale. Conţinutul de proteine din spirulină ajunge la 60-70% (mai mult decât soia) şi are doar 3,9 calorii pe gram, ceea îi face pe mulţi vegetarieni să o includă în lista lor de preferinţe.

Are în componență şi acizi graşi esenţiali (printre care se numără şi Omega 6), precum şi numeroase vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B8, B12, D, K, E. Ele ajută la protecţia creierului şi la detoxificarea ficatului şi a rinichilor. Spirulina este bogată în betacaroten, clorofilă (ajută la o mai bună absorbţie a fierului în sânge) şi fitocianină (care stimulează imunitatea).

Beneficii ale consumului de spirulină

  • Stimulează creşterea şi memoria;
  • Previne îmbătrânirea timpurie;
  • Revitalizează glandele sexuale;
  • Stimulează procesele de regenerare şi ajută la relansarea hormonală;
  • Grăbeşte refacerea organismului după intervenţii chirurgicale şi în convalescenţă;
  • Detoxifică ficatul şi rinichii;
  • Împiedică inflamarea şi degenerarea articulaţiilor;
  • Apără organismul de acţiunea unor factori cancerigeni cum ar fi E-urile alimentare.

La ce să fii atent

Asemenea tuturor produselor nutriţionale care cresc şi au contact cu apa, spirulina absoarbe cu uşurinţă metale grele şi alte substanţe toxice, deosebit de nocive pentru organismul uman.

Dacă luăm spirulină, trebuie să o consumăm cu moderaţie şi să ne asigurăm că ea provine dintr-o sursă verificată dat fiind că producătorii de renume sunt foarte grijulii faţă de mediul în care creşte spirulina.

Spirulina conţine mari cantităţi de acizi nucleici, conform studiilor de la  Beth Israel Deaconess Medical Center. Aceştia duc la creşterea nivelului de acid uric, care pot cauza atacuri de gută sau pietre la rinichi.

Atunci când luăm spiruluin trebuie să avem grija deoarece prezintă şi riscul unor reacţii adverse şi poate interacţiona cu alte medicamente. Din acest motiv, spirulina trebuie luată la recomandare şi sub supravegherea medicului specialist.

 

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*