Semnificatiile zilei de 20 martie

Astazi avem trei motive de sarbatoare: Ziua Internationala a Francofoniei, Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret si nu in ultimul rand, Ziua Internationala a Fericirii. Sa le luam pe rand.

Ziua Internationala a Francofoniei este serbata anual de catre tarile, de pe cuprinsul a cinci continente, membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei. Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, motiv pentru care a fost aleasa aceasta data a francofoniei. Termenul francofonie a aparut spre sfarsitul secolului al XIX-lea pentru a descrie tarile si persoanele vorbitoare de limba franceza. Dobandeste semnificatia cunoscuta pana astazi, cand, cateva decenii mai tarziu, francofonii realizeaza existenta unui spatiu lingvistic propice schimburilor culturale. Oamenii de litere au stat la originea acestei miscari. Un demers oarecum natural avand in vedere semnificatia limbii franceze pentru patrimoniul lingvistic universal. In România, francofonia s-a cristalizat inca din perioada anilor `90, cand s-a produs o redeschidere catre consolidarea legaturilor cu tarile democratice. Desfasurarea relatiilor in contextul românesc a fost favorizata de atasamentul pentru idealurile francofone: egalitatea, solidaritatea, pacea, democratia, diversitatea etnica si culturala, promovarea limbii franceze, respectul pentru drepturile omului si pentru educatie.

Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret este serbata in mai bine de 80 de tari ale lumii inca din anul 2001. Aceasta zi a fost introdusa in calendarul sarbatorilor culturale internationale la initiativa  Asociatiei Internationale a Teatrelor pentru Copii si Adolescenti – ASSITEJ,  cu sopul de a atrage atentia unui public cat mai mare asupra artei teatrale dedicate copiilor si adolescentilor, pe de o parte, dar si de a dezvalui necesitatea ei in dezvoltarea personalitatii copiilor si tinerilor de pe intreg mapamondul. “Teatrul este pentru toata lumea si totusi teatrul nu ajunge la toata lumea. Adesea,nu ajunge la adult pentru ca nu a existat nicio oportunitate pentru copil de a se indragosti de el. Si de multe ori nu ajunge la copil, deoarece adultii care creeaza cadrul in care copiii traiesc, invata si cresc, nu au fost niciodata atinsi si nu simt vreo chemare fata de teatru”, declara Yvette Hardie – Presedintele ASSITEJ International cu ocazia acestei zile.

Ziua Internationala a Fericirii este sarbatorita incepand cu anul 2013, in urma deciziei luate de Adunarea Generala a ONU in data de 28 iunie 2012. Decizia a fost luata la propunerea statului Bhutan, fiind aprobata in umanimitate de cei 193 de membri ai ONU. Cautarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiintei umane. Prin aceasta initiativa, ONU recunoaste importanta fericirii si a bunastarii, pe care le considera teluri universale si aspiratii de seama in viata oamenilor de pretutindeni, precum si importanta integrarii acestora in obiectivele de politici publice. Asadar, astazi mai mult decat oricand, trebuie sa fim fericiti!

In 1852 iese de sub tipar “Coliba unchiului Tom” a prozatoarei americane Harriet Stowe Beecher.

In 1871 are loc sedinta de constituire a Societatii Academice Literare “România Juna” din Viena.

In 1916 Albert Einstein publica teoria relativitatii.

In 1965 România devine membra a Organizatiei Interguvernamentale Consultative pentru Navigatie Maritima.

In 1995 are loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morti si 5.500 de raniti, fiind primul atentat terorist cu arma chimica inregistrat in lume.

In 1996 incepe scandalul “vacii nebune”, odata cu anuntul ca bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob.

In 2000 este inaugurat, la Spitalul Clinic Fundeni, primul centru de transplant medular din România.

In anul 43 i.Hr. se naste Ovidiu, poet latin; in 1820, Alexandru Ioan Cuza – primul domnitor al Principatelor Unite; in 1828, Henrik Ibsen – dramaturg norvegian; in 1831, Theodor Aman – pictor român, membru al Academiei Române; in 1886, George Topirceanu – poet român, iar in 1959, Felicia Filip – soprana româna.

In 1906 moare Vasile Pogor, poet, traducator si publicist român; in 1992, Valeriu Novacu – fizician român, iar in 1993, Polykarp Kusch – fizician american de origine germana, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1955, pentru ca a determinat ca momentul magnetic al electronului este mai mare decat valoarea teoretica, descoperire ce a condus la noi inovatii in electrodinamica cuantica.

Adauga un comentariu

*