Semnificatiile zilei de 3 martie

bigstock_ink_and_feather_pen_1441805Astazi serbam Ziua Mondiala a Scriitorilor. Sarbatorita inca din 1986, Ziua Mondiala a Scriitorilor a fost stabilita de Congresul International al PEN Club. Fondat in 1921 la Londra, PEN Club International reprezinta Asociatia Scriitorilor de Pretutindeni si are drept scop promovarea prieteniei si a sprijinului intelectual intre scriitorii din toate colturile lumii. Cu toate ca numele organizatiei este dat de initialele cuvintelor “Poets, Essayists and Novelists” – Poeti, eseisti si novelisti – aceasta include scriitori ai tuturor formelor de literatura, de la jurnalisti pana la istorici. Ideea de a crea aceasta organizatie apartine scriitorului englez C. A. Dawson Scott, iar primul presedinte a fost John Galsworthy.

In prezent, PEN Club International are filiale in peste 130 de tari si reprezinta cea mai mare organizatie literara, ceea ce accentueaza rolul literaturii in dezvoltarea culturii mondiale si lupta pentru libertatea de expresie. Cel mai mare si important centru PEN Club se afla in SUA. PEN Club Roman a fost infiintat in anul 1923, printre initiatori aflandu-se Liviu Rebreanu. Evenimentele care au urmat, dar si instaurarea regimului communist, i-au intrerupt activitatea pana in anul 1964, cand a fost iarasi revigorat, insa doar la nivel formal. Renasterea clubului s-a realizat in 1990, cand Ana Blandiana a devenit conducatorul clubului din Romania si a incercat sa refaca legatura cu marii scriitori aflati in exil.

In 1075 este proclamata autoritatea universala a papei prin “Dictatus papae”.

In 1585 se inaugureazt Teatrul Olimpic din Vicenza, realizat dupa planurile arhitectului Andrea Palladio.

In 1875 are loc premiera operei Carmen de Georges Bizet, la Opéra Comique din Paris.

In 1904 Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei devine prima persoana care inregistraza un document politic folosind fonograful lui Thomas Edison.

In 1907 are loc prima mare ciocnire dintre rasculati si armata, la Pascani, in timpul “Rascoalei taranesti din 1907”, moment cand taranii arestati sunt eliberati de catre muncitorii ceferisti de la depoul local.

In 1916 are loc premiera piesei “Patima rosie”, de Mihail Sorbul, la Teatrul National din Bucuresti.

In 1923 iese de bub tipar primul numar al revistei saptamanale de informative “Time”, la New York.

In 1847 se naste Alexander Graham Bell, om de stiinta scotian, stabilit in Canada, inventator si industrias, care in 1876 breveteaza pentru prima data in istorie un dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvintele rostite, un stramos al telefonului; in 1904, Mircea Vulcanescu – filosof, sociolog si economist român; in 1922, Alexandru Vona – scriitor româno-francez; in 1926, Nicolae Filip – fizician; in 1930, Ion Iliescu – politician român; in 1982, Jessica Biel – actrita americana, iar in 1989, Ioana Raluca Olaru – jucatoare româna de tenis.

In 1703 moare Robert Hooke, astronom si fizician englez, cunoscut mai ales pentru formularea si demonstrarea legii de proportionalitate intre deformatiile elastice ale unui corp si tensiunile la care este supus, cunoscuta sub numele de “Legea lui Hooke”; in 1863, Iancu Vacarescu – poet român; in 1999, Gerhard Herzberg – chimist de origine germana, laureat Nobel pentru Chimie in 1971, iar in 2013, Dumitru Rucareanu – actor român.

Adauga un comentariu

*