Superstitii de Anul Nou

Intrarea intr-un nou an este marcata de fiecare data prin obiceiuri care ii incanta nu numai pe cei mici, dar si pe cei mari. Acestea difera de la o zona la alta in functie de specificul local si nu trebuie ratate daca ai hotarat sa petreci cumpana dintre ani in alta parte decat acasa.

 Oricat de neincrezatori am fi in puterea superstitiilor, parca in perioada Craciun-Revelion suntem mult mai dispusi sa lasam scepticismul deoparte si sa plecam urechea la tot ce se spune ca ar trebui sa facem ca sa ne mearga bine in anul ce urmeaza. Pentru ca se apropie noaptea dintre ani, in care trebuie sa respectam niste obiceiuri si sa ne ferim de altele pentru ca sansa sa fie de partea noastra, te invitam sa citesti despre superstitiile si traditiile de Anul Nou!

 Superstitii de Anul Nou: ce sa faci ca sa ai noroc in anul ce urmeaza

Fiecare popor are setul lui de superstitii asociate cu diferite sarbatori, iar cele de Revelion sunt multe la numar. Indiferent unde ne-am afla in lume, aceste traditii si obiceiuri au un singur scop: acela de a aduce norocul in vietile noastre. Asa ca nu ai nimic de pierdut daca ai si tu grija sa respecti cateva rituri!

Traditii si supersitii referitoare la bani

1. Iata o superstitie care s-ar putea dovedi extrem de utila, chiar daca nu ar fi 100% adevarata: se spune ca trebuie sa scapi de toate datoriile inainte de noul an, altfel vei continua sa iti faci altele pe tot parcursul lui. Indiferent ca este adevarat sau fals, intotdeauna este placut sa iti incepi anul fara griji prea multe si, daca se poate, chiar sa ai bani in buzunar, ca sa ai parte de ei tot anul.

2. Stiai ca exista mancaruri care, daca sunt consumate de Anul Nou, se zice ca aduc bunastarea? De exemplu, un aliment de acest fel este fasolea, care simbolizeaza monedele si se spune ca aduce belsug in noul an. Acelasi lucru se vehiculeaza si despre traditionala mamaliga, datorita culorii ei care aduce aminte de aur.

3. Gospodinele trebuie sa stie ca si la noi, dar si in alte culturi, exista o superstitie care spune ca daca fac painici sau cozonaci in care pun monede, cei care gasesc banutii vor avea noroc pe plan pecuniar tot anul.

Traditii si superstitii referitoare la noroc

1. In popor, exista cateva obiceiuri ce tin de noaptea dintre ani pentru a aduce sansa de partea oamenilor. De exemplu, se spune ca pentru a te feri de spiritele rele si a le alunga, trebuie sa faci cat mai mult zgomot la miezul noptii. Aceasta nu ar fi o problema oricum, avand in vedere ca majoritatea oamenilor striga de bucurie atunci cand se face ora 00:00 si se intra in noul an.

2. Daca ai tinut petrecerea de Revelion la tine acasa, iti dam o veste nu tocmai buna: se zice ca nu este bine sa arunci in prima zi a anului nimic din casa, nici macar gunoiul, pentru ca astfel ti-ai arunca si norocul. Ai grija si la cine iti intra in casa prima oara in noul an, deoarece aceatsa persoana iti poate aduce noroc sau ghinion. Daca este vorba despre un barbat sau despre o persoana cu parul negru, sansa va fi de partea ta. Poate ca aceasta este singura ocazie in care ar trebui sa lasi barbatul sa intre inaintea ta in casa, nu? In ceea ce priveste ghinionul, acesta intra in casa odata cu roscatele si blondele.

3. Si hainele pe care le porti in seara de Revelion sunt importante, nu doar din punct de vedere estetic. Daca ai ales un outfit nou-nout, te vei bucura sa afli ca in popor se spune ca trebuie sa porti ceva nou. Astfel, vei avea noroc tot anul. Daca nu ai toata vestimentatia nepurtata, nu iti face probleme. Este suficient sa poti macar un accesoriu nou si efectul este acelasi.

Din fericire, in Romania mai exista regiuni in care sarbatorile, fie de Craciun fie de An Nou, inca mai reprezinta ocazii de a transmite din generatie in generatie vechile traditii stramosesti.

Bucovina, un spectacol al traditiilor

Este poate de departe zona cu cea mai intensa incarcatura traditionala, ce reuseste sa transmita emotia unor obiceiuri stravechi.

 – Plugusorul: este legat de dorinta ca anul ce urmeaza sa fie unul cu recolte bogate. In ziua de 31 decembrie, copiii incep sa colinde pocnind din bici, sunand din clopotei, sufland in buhai si urand noroc si bogatie. Se obisnuieste ca ei sa mearga si din casa in casa, prilej cu care primesc mici daruri, fructe, colaci sau bani.

Capra este unul din simbolurile cele mai raspandite la noi in tara, alaturi de Plugusor. Ea intruchipeaza un personaj fantastic care, din pacate, astazi a ramas doar un prilej de divertisment. Totusi, sunetele pe care le produce, panglicile colorate, povestea “jocului caprei” in care aceasta cade din copac, se imbolnaveste, moare si apoi invie ii distreaza mereu pe cei mai mici spectatori.

– Traditia ursului are origini dacice si se pare ca in Bucovina este unul dintre cele mai spectaculoase spectacole cu masti. Jocul simbolizeaza trecerea anotimpurilor si aminteste de faptul ca, odata, acest animal era considerat personajul care reusea sa invinga iarna si sa aduca primavara.

Daca ajungi cu cel mic in aceasta regiune, nu uita ca seara incepe parada cu masti. Sigur va fi incantat de larma, dansul, cantecul si glumele creaturilor fantastice.

Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Anul Nou este Sorcova. In dimineata zilei de 1 ianuarie, copiii merg din casa in casa urand gazdelor sanatate si noroc.

Cu mult timp in urma, sorcova era confectionata din acele ramuri de cires, mar sau prun puse la inmugurit cu ocazia Sfantului Andrei (30 noiembrie) si impodobite cu beteala, panglici colorate. Se spune ca numai copiii trebuie sa mearga cu Sorcova deoarece ceea ce ureaza persoanele cu sufletul curat se indeplineste mai usor. Pentru a avea mai mult noroc in anul ce incepe, ai grija sa nu ramai nesorcovita. Nu uita sa le daruiesti copiilor covrigi, cozonac, mere, bani ca tot ceea ce ti-au cantat sa se implineasca.

Sunt traditii pe care le poti urma chiar daca nu reusesti sa pleci de acasa in aceasta perioada. Este adevarat ca in marile orase este mai greu sa vezi obiceiuri autentice, insa atat cate este posibil, bucura-te de ele pentru ca au un farmec aparte.

Nu uita sa ai in casa un loc special unde sa ai atarnata o crenguta de vasc. Se spune ca toti cei care se vor imbratisa si saruta sub aceasta crenguta vor avea in noul an o relatie speciala, armonioasa si vor avea noroc.

In aceeasi idee, la cumpana dintre ani se obisnuieste imbratisezi toate persoanele care-ti sunt dragi si sa-ti pui o dorinta.

In seara de Anul Nou imbraca-l pe copilasul tau in haine noi. Pe langa atmosfera festiva pe care o confera acestor momente, hainele noi simbolizeaza inceputul unui nou an, plin de noroc.

Daca ai un copilas mai maricel, poate intarzia un pic la somn pentru a prinde spectacolulartificiilor de la miezul noptii. Spune-i ca nou an este intampinat cu lumina si zgomot pentru ca traditia spune ca in acest fel se indeparteaza toate relele.

Datinile reprezinta legatura stransa dintre generatii prin intermediul carora trasaturile unui popor nu se pierd. Profita de orice ocazie aparuta pentru a-i povesti micutului tau despre semnificatia acestora.

Adauga un comentariu

*