Semnificatiile zilei de 22 decembrie

ALL22 Decembrie 1989 este momentul in care Romania scapa de dictatura comunista. Revolutia Romana din 1989 a constat intr-o serie de proteste, lupte de strada si demonstratii desfasurate in mai multe orase din Romania, in perioada 16 – 25 decembrie 1989, care au dus la caderea dictaturii lui Nicolae Ceausescu si la sfarsitul regimului comunist din Romania. Demonstratiile din ce in ce mai ample au culminat cu procesul si executia sotilor Ceausescu in data de 25 decembrie 1989. Inainte de revolutia romana, toate celelalte state est-europene trecusera in mod pasnic la democratie; Romania a fost singura tara din blocul estic care a trecut printr-o revolutie violenta si in care conducatorii comunisti au fost executati. La 16 decembrie a izbucnit un protest in Timisoara ca raspuns la incercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Pastorul facuse recent comentarii critice la adresa regimului in mass media internationala, iar guvernul a considerat ca incita la vrajba etnica. La cererea guvernului, episcopul sau l-a revocat din post, privandu-l astfel si de dreptul de a locui in apartamentul la care era indreptatit ca pastor. Enoriasii s-au adunat in jurul casei sale pentru a-l proteja de hartuire si evacuare. Multi trecatori, printre care si enoriasi ai unei biserici baptiste din apropiere, s-au alaturat protestului, necunoscand detaliile si afland de la sustinatorii pastorului ca aceasta era o noua incercare a regimului comunist de a restrictiona libertatea religioasa. Exemplul Timisoarei va fi urmat de multe alte localitati din tara. In Bucuresti, insa, miscarile anticomuniste sunt inabusite in sange in noaptea dintre 21 si 22 decembrie. Bilantul reprimarii este sumbru: sute de manifestanti sunt morti sau raniti, mii – arestati. Apogeul Revolutiei este atins in data de 22, cand, pe fondul pierderii sprijinului armatei si al fortelor de securitate, sotii Ceausescu vor fugi, in jurul pranzului, cu un elicopter de pe sediul Comitetului Central, marcandu-se astfel finalul regimului comunist din Romania. In jurul orei 12:30 Televiziunea Romana este ocupata de revolutionari. La 12:51 Ion Caramitru si poetul Mircea Dinescu, in mijlocul mai multor revolutionari, se adreseaza telespectatorilor anuntand fuga dictatorului si formand cu degetele litera V – semnul victoriei – rostesc celebrul: “Am invins!”

In 1849 este anulata executia lui Fiodor Dostoievski, in ultima clipa.
In 1894 in Franta incepe “afacerea Dreyfus”, cand Alfred Dreyfus este acuzat de tradare.
In 1927 se infiinteaza Societatea de Difuziune Radiofonica din Romania, care in prezent se numeste Societatea Romana de Radiodifuziune.

In 1858 se naste Giacomo Puccini, compozitor italian; in 1869, Nicolae Ghica–Budesti – arhitect roman, membru de onoare al Academiei Romane; in 1889, Nichifor Crainic – eseist si poet roman; in 1892, Lawrence Sperry – pilot si inventator american; in 1908, Giacomo Manzù – sculptor, grafician si desenator Italian; in 1908, Max Bill – arhitect, artist si designer elvetian; in 1940, Cristina Deleanu – actrita romana; in 1952, Mircea Grabovski – handbalist roman, iar in 1967, Dan Petrescu – fotbalist si antrenor roman.

In 1646 moare Petru Movila, teolog, om de cultura, mitropolit al Kievului, sprijinitor al tiparului in spatiul romanesc si fondator a mai multe tipografii; in 1867, Jean-Victor Poncelet – matematician francez; in 1867, Théodore Rousseau – pictor francez; in 1880, George Eliot (Mary Ann Evans) – scriitoare britanica; in 1930, Vintila I.C. Bratianu – politician si economist roman, membru de onoare al Academiei Romane; in 1956, Nicolae Labis – poet roman, iar in 1989, Samuel Beckett, dramaturg irlandez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1969.

Adauga un comentariu

*