Semnificatiile zilei de 17 decembrie

coloana-infinitului-recunostinta-fara-sfarsitIn 1790 este decoperita, in Mexico City, “Piatra Soarelui” inscriptionata cu calendarul Aztec; piatra are 3,58 metri in diametru, 0,9 metri grosime si o greutate de 24 de tone.

In 1851 se infiinteaza Conservatorul de muzica din Bucuresti, din initiativa lui Andrei Wachmann si a lui Ludovic Wiest.

In 1863 este promulgata “Legea secularizarii averilor manastiresti”, de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, conform careia 25% din teritoriul tarii devenea patrimoniul statului.

In 1890 este infiintata, la Bucuresti, “Liga pentru unitatea culturala a tuturor romanilor”, care a avut o bogata activitate culturala si politica pentru intarirea unitatii romanilor din Romania si Transilvania, Liga in care au activat – la inceputul secolului al XX-lea – Take Ionescu, Octavian Goga, Vasile Alexandrescu Urechia, iar in 1914 isi va schimba titulatura in “Liga pentru unitatea politica a tuturor romanilor”.

In 1903 are loc in Kitty Hawk, Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decat aerul, realizat dupa planurile fratilor Orville si Wilbur Wright, zbor ce a durat 12 secunde, timp in care aparatul a parcurs 37 de metri, la o inaltime de circa 10 metri.

In 1909 se adopta, de catre Camera Deputatilor, “Legea privind sindicatele functionarilor statului”, care interzicea dreptul de asociere si de greva tuturor salariatilor statului, ai judetelor si comunelor.

In 1938 are loc premiera piesei “Jocul de-a vacanta” de Mihail Sebastian, la Teatrul de Comedie din Bucuresti, in regia lui Sica Alexandrescu, in distributia caruia s-au numarat V. Maximilian, George Vraca, Misu Fotino.

In 1971 Marea Adunare Nationala adopta Legea cetateniei romane, care prevedea pierderea cetateniei romane de catre cei care pleacau din tara in mod clandestin sau fraudulos si de catre cei care, aflandu-se in strainatate, se faceau vinovati de “fapte ostile”.

In 1989 la Timisoara incepe sa se traga in manifestanti, la ordinele lui Ceausescu, in mai multe zone: din Piata Libertatii pana la Opera, in zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei; intrarile in oras erau blocate de Tab-uri si intreg orasul supravegheat de elicoptere militare.

In 1989 se dizolva oficial politia secreta est-germana – STASI.

In 2000 are loc reinaugurarea “Coloanei fara sfarsit”, opera a sculptorului Constantin Brancusi, care s-a aflat timp de taru ani in lucrari de restaurare.

In 2007 incepe demolarea fostului Stadion National pentru a se construe unul nou, actualul Arena Nationala, inaugurat in 2011.

In 1778 se naste Humphry Davy, chimist britanic, care a descoperit metalele calciu, natriu, bariu si bor, a folosit si a studiat electroliza, a ajutat la descoperirea clorului si a iodului, iar in 1815 a inventat o lampa pentru mineri; in 1827, Alexandru Wassilko de Serecki – capitan (maresal) al Ducatului Bucocvinei si membru al Camerei Superioare a Imperiului Austriac; in 1852, Karl Petri – entomolog din Transilvania; in 1870, Ioan A. Bassarabescu – prozator roman, membru al Academiei Romane; in 1893, Dimitrie Bagdasar – medic roman neurochirurg, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, a pus bazele scolii romanesti de Neurochirurgie, membru post-mortem al Academiei Romane, iar in 1940, Nicolae Lupescu, fotbalist roman.

In 1830 moare Simón Bolívar, unul dintre conducatorii luptei de eliberare de sub dominatia spaniola a popoarelor din America Latina; in 1907, Lord Kelvin – fizician britanic, autorul teorie temperaturii absolute pentru care a devenit faimos, a formulat modul de calculare a vechimii Pamantului si a conceput primul telegraf care traversa Atlanticul; in 1912, Spiru Haret – savant si om politic liberal roman, vicepresedinte al Academiei Romane; in 1964, Victor Franz Hess – fizician american de origine austriaca, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1936; in 1987, Marguerite Yourcenar – scriitoare franceza, prima femeie membru al Academiei Franceze, iar in 2011, Cesária Évora – cantareata din Republica Capului Verde.

Adauga un comentariu

*