Topul celor mai ieftine medicamente din România

medicamenteLamictal, produs din portofoliul companiei farmaceutice britanice GlaxoSmithKline (GSK) este cel mai ieftin medicament înregistrat în România, arată o analiză ZF pe baza datelor din Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor de Uz Uman (CANAMED). Analiza a luat în calcul doar medicamentele care au preţul stabilit de către Ministerul Sănătăţii, iar preţurile sunt cele din farmacie şi reprezintă nivelul maxim la care pot ajunge.

Lamictal este un medicament inovativ folosit în tratamentul epilepsiei sau în depresie severă şi are un preţ de 0,28 de lei.

Următorul în topul celor mai ieftine medicamente este Fenobarbital Arena, tot pentru depresie ori ca sedativ, pentru linişte. În ierarhia celor mai ieftine produse, urmează Alprazolum Antibiotice, pentru care Ministerul Sănătăţii a calculat un preţ de 1,22 lei.

În total, 19 medicamente care se eliberează pe bază de reţetă au un preţ mai mic de 2 lei, arată analiza ZF.

Vânzări de medicamente care se dau doar pe reţetă (şi se comercilizează prin farmacii) au fost de de 8,4 mld. lei (1,9 mld. euro), în perioada iulie 2013 – iunie 2014, în uşoară scădere comparativ cu exerciţiul financiar anterior, arată datele companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România.

Medicamentele care nu au preţul impus de autorităţi sunt cele care se eliberează fără prescripţie (şi care se numesc OTC-uri, over the counter). Vânzările de OTC-uri au fost de 1,8 mld. lei (0,4 mld. euro), în perioada analizată.

Adauga un comentariu

*