Semnificatiile zilei de 3 noiembrie

vanatori-de-munte-arhivaLa 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General, prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militara de Schiori din Bucuresti sa fie transformata in „Corpul Vanatorilor de Munte”, organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, avand un efectiv de 2000 de combatanti. Astfel, ziua de 3 noiembie a ramas in istoria Vanatorilor de Munte care sunt serbati in fiecare an la aceasta data. De la infiinatrea acestui corp al armatei, vanatorii de munte au constituit elita armatei romane, fiind trimisi in cele mai dificile actiuni. In cel de-al doilea razboi mondial, pe frontul antisovietic, ei au reprezentat cea mai de temut aparare. Dupa razboi, trupele de vanatori de munte au fost decimate, conducatorii lor trimisi in inchisoare, iar dupa 1950 trupele de vanatori de munte au fost desfiintate din ordinul sovietic. Dupa 1960 au fost reinfiintate trupele de vanatori de munte, iar din 1977, in Bistrita, apare Brigada 1 Vanatori de Munte. In Targu Neamt a fost dedicat vanatorilor de munte si eroilor Primului Razboi Mondial un monument-mausoleu, realizat de arhitectul Theodor Burca. Acesta a fost inaugurat in 1939 de catre Regele Carol al II-lea. Acest monument-mausoleu a fost construit la propunerea Societatii „Cultul eroilor”, cu sprijinul „Comitetului de initiativa al vanatorilor de munte”, in fruntea caruia a fost generalul Virgil Badulescu, cel care a instruit si pregatit primul batalion de vanatori de munte.

In 1493 este descoperita Insula Dominica de catre Cristofor Columb.

In 1780 sunt imprimate primele documente in tipografia regala a Argentinei – „Real Imprenta de Niños Expósitos” – din Buenos Aires.

In 1792 se inaugureaza Universitațea de la Guadalajara, in „Noua Galitie”, Mexic.

In 1800 ia ființa Casa Alba, resedinta presedintilor SUA, situata in Washington, constructie inceputa in 1792, dupa planurile arhitectului James Hoban.

In 1883 arhitectul modernist Antonio Gaudí primeste aprobarea de a continua constructia „templului” barcelonez Sagrada Familia.

In 1834 ia fiinta Muzeul de Istorie Naturala si Antichitati din Bucuresti.

In 1844 debuteaza Giuseppe Verdi cu „I due Foscari” la Teatrul Argentina din Roma.

In 1863 iese de sub tipar prima revista umoristica romaneasca, editata de B.P. Hasdeu, „Aghiuță”, la Bucuresti; iar in America, J.T. Alden breveta metoda de obtinere a drojdiei.

In 1906 sunt prezentate de catre Alois Alzheimer datele fundamentale ale bolii care îi va purta numele, la Congresul de medicina de la Tübingen.

In 1919 istoricul Vasile Pârvan isi inaugureaza cursul de istorie la proaspat infiintata Universitate a Daciei Superioare din Cluj cu prelegerea „Datoria vietii noastre” in care a adus un omagiu jertfei depuse de tinerii ostasi romani la infaptuirea unitatii nationale a statului.

In 1920 ia fiinta Scoala Politehnica din Timisoara.

In 1944 armata franceza aduce un omagiu postum lui Antoine de Saint-Exupéry, romancier, eseist și reporter francez, aviator cazut pe frontul antifascist.
In 1950 Romania adera la Conventia cu privire la prevenirea si reprimarea genocidului, adoptata de Adunarea Generala a ONU la 9 decembrie 1948 si intrata in vigoare la 12 ianuarie 1951.

In 1956 are inaugurarea Opera Romana din Iasi cu spectacolul “Tosca” de Giacomo Puccini.

In 1957 Uniunea Sovietica trimite prima fiinta terestra vie in spațiul cosmic – cainele Laika – la bordul navei Sputnik II, care a supraviețuit insa numai 7 zile.

In 1958 este inaugurat la Paris Palatul UNESCO.

In 1973 NASA lanseaza sonda spațiala Mariner X cu destinatia Mercur

In 1975 este inaugurata conducta petroliera subacvatica ce aducea pentru prima data petrol din Marea Nordului in Marea Britanie, in prezenta Reginei Elisabeta a II-a.

In 1998 , firma Americana de telecomunicatii Iridium lanseaza pe piata primul serviciu de telefonie „via satelit”.

In 2005 sunt descoperite intr-o catedrala din Polonia ramasitele pamantesti ale lui Nicolai Copernic.

In 1843 se naste Mihail Romano, ofiter roman Erou al Razboiului de Independenta; in 1901, André Malraux – romancier francez; in 1918, Petru Buzgău – pictor si grafician roman, iar in 1979, Emilian Dolha – fotbalist roman.

In 1936 moare Filip Lazăr, compozitor roman; in 1954, Henri Matisse – pictor, sculptor si desenator francez, initiatorul fobismului; in 1998, Bob Kane – artist de benzi desenate, iar in 2010, Viktor Cernomîrdin – om politic rus.

Adauga un comentariu

*