Toamna, anotimpul angajarilor!

p_135511_280x190-00-70Odata cu venirea toamnei, se declanseaza si sezonul job-urilor! Managerii de resurse umane incearca sa incheie cat mai multe contracte in aceasta perioada.

Aruncand o privire asupra ofertelor postate pe Internet iti arata si ce se poarta toamna asta in materie de job-uri: sunt la mare cautare – deloc o noutate – cei iscusiti intr-ale software-ului si tehnologiilor, finante si contabilitate, marketing, vanzari, dar si secretariat, comert, management si asigurari.

Pe timp de vara companiile invita tinerii studenti sa faca practica in cadrul lor – moment numai bun sa ii observe indeaproape si, dupa o luna sau doua, fie sa bifeze pe fisa de practica „satisfacator”, fie sa le strecoare sub nas un contract de colaborare sau chiar permanent.
Este o sansa ce nu trebuie ratata. Ai doar cateva saptamani la dispozitie sa impresionezi, partea buna este ca scapi de chinul interviului – nu te mai supune nimeni unui set de intrebari ca sa vada de ce esti in stare, pentru ca oricum ti se urmareste fiecare miscare. Statisticile sunt incurajatoare: peste 40% dintre studenti spun ca au obtinut prima slujba dupa o perioada de practica incununata de glorie.

Strategiile de recrutare cu ajutorul digitalului sunt cheia pentru mentinerea tinerilor din generatia Y, nascuti in anii 1980-2000. Directorii de HR mai au de lucrat la modul in care se pozitioneaza fata de directorii generali pentru ca unele programe pentru care au primit finantare pana acum au avut rezultate frumoase doar pe hartie.

Pasi premergatori pentru job-ul dorit:

1. Fii mereu atent, intereseaza-te in stanga si-n dreapta cand si unde se vor organiza targurile de slujbe in aceasta toamna, nu ignora cautarea pe internet, unde majoritatea firmelor isi posteaza ofertele, fii la curent cu rubricile de anunturi – fiecare miscare pe frontul pietei muncii nu trebuie sa treaca fara ca tu sa stii.

2. Da interviului o foarte mare importanta. Nu merge acolo fara sa citesti cateva sfaturi din cartile de specialitate, nici nu iti imaginezi cat de folositoare iti vor fi. Si neaparat fii impecabila in ziua cu pricina, prima impresie e totul pentru cei de la Resurse umane.

3. Incearca-ti norocul la companii straine, e o piata de munca foarte vasta. Din ce in ce mai multe firme de peste hotare isi deschid reprezentante in Romania, e o piata mereu in miscare, iar sansele sa gasesti aici slujba mult dorita sunt mai mari, recunosc si specialistii.

4. Documenteaza-te temeinic inainte de a aplica pentru un post, afla cat mai multe informatii despre job, dar si despre firma inainte de interviu.

5. „Improspateaza-ti” mereu CV-ul. De exemplu, daca in vara ai avut vreo colaborare sau ai lucrat undeva fie si pentru cateva zile sau saptamani, nu uita sa notezi. CV-urile cu rubricile „activitate profesionala” mai lungi sunt castigatoare.

Adauga un comentariu

*