Cum combatem vremea friguroasa

deal-v1351762461Odata cu instalarea anotimpului rece, ar trebui adoptate noi obiceiuri. Trebuie stiut ca pe vreme rece este de preferat o bautura calda, proaspat pregatita in casa, iar alternative sunt din belsug.

Hidratarea este esentiala pentru mentinerea starii de sanatate. Procese vitale, depind de aportul de lichide, dar si de cantitatea si calitatea lor. Necesarul de lichide al organismului nu variaza in functie de sezon, decat in foarte mica masura.

Exista ideea gresita ca iarna nevoia de lichide a organismului scade, idee ce se poate dovedi chiar periculoasa pentru sanatatea nostra.

Ceai verde cu musetel

Cu siguranta cunosti beneficiile ceaiului care este o bautura esentiala pentru mentinerea sanatatii pe timp de iarna. In sezonul rece, amestecul de ceai verde cu musetel intareste imunitatea si te ajuta sa te simti mai bine indiferent de temperatura de afara. Fiind bogat in antioxidanti, ceaiul detoxifiaza organismul. Asadar, o optiune sanatoasa de bautura in aceasta iarna este ceaiul verde cu musetel pentru ca previne raceala si gripa.

Vinul rosu cu scortisoara 

Vinul rosu contine o substanta renumita deja pentru proprietatile ei: resveratrolul. Acesta este un antioxidant care protejeaza celulele sanatoase ale corpului de virusuri si bacterii. Scortisoara contine un antioxidant care, impreuna cu cel din vinul rosu, are efect descongestionant si antiinflamator la nivelul aparatului respirator.

Daca te doare in gat, un pahar de vin rosu in care ai presarat scortisoara si ai adaugat o lingurita de miere, iti va calma durerea. In cazul unei dureri acute, ia o lingurita de miere amestecata cu scortisoara si nu bea nimic 30 de minute. Scortisoara are efect antiseptic si de anestezic local.

Ciocolata calda 

Un remediu absolut delicios pentru tusea seaca este ciocolata neagra calda. Nu cea cumparata la plicuri, ci cea preparata acasa din cateva patratele de ciocolata neagra si din putin lapte. Ciocolata contine teobromina, o substanta prezenta in boabele de cacao.

Recent, cercetatorii londonezi au descoperit ca aceasta substanta este un excelent antitusiv. Ei au aflat si ca este cu 33% mai puternica decat codeina, medicamentul cu care se trateaza de obicei tusea seaca. Asa ca ori de cate ori tusea iti da batai de cap, ai un motiv in plus sa te rasfeti cu o ciocolata calda.

Inhalatiile cu ulei de eucalipt

Eucaliptul are efect analgezic si antimicrobian. Pune 5-6 picaturi de ulei de eucalipt in 500 ml de apa clocotita, acopera capul cu un prosop si stai 15 minute deasupra vasului, inhaland aburul care se degaja.

Deasemenea acesta desfunda nasul, inhalatia cu eucalipt iti va calma durerea de cap, accesele de tuse si durerile de gat.

Supele calde

Daca ai racit si tusesti, inainte sa ajungi la medic mananca o supa calda preparata cu ceapa, telina si cu multe verdeturi, in special marar si patrunjel. Acestea contin o multime de substante antibiotice naturale ce au efect antiinflamator si calmant.

Supa calda este un pansament pentru gat si pentru caile respiratorii prin efectul ei termic: bacteriile si virusurile nu rezista la temperaturi ridicate. Si ar mai fi un secret: pentru ca legumele si verdeturile sunt deja fierte, digestia este mai usoara, iar substantele active ajung mai usor in organism.

 

Adauga un comentariu

*