Revista ,,Ateneu”, la Semicentenar!

Revista de cultura ,,Ateneu” a implinit o jumatate de veac! Manifestarile jubiliare au debutat cu Colocviul ,,Ateneul de ieri si de azi”, la care au fost prezenti intemeietorii, continuatorii, colaboratorii si cititorii, dar si numerosi invitati de marca, scriitori, critici literari, redactori si directori ai unor reviste de cultura din tara (Bucuresti, Satu Mare, Cluj, Constanta, Suceava, Iasi), dar si din Republica Moldova,  Ucraina si Serbia. De remarcat prezenta in sala Bibliotecii Universitatii ,,Vasile Alecsandri” a nu mai putin de trei academicieni: scriitorul, criticul literar si universitarul Mihai Cimpoi – din Chisinau, profesorul, scriitorul si publicistul Vasile Tarâteanu – din Cernauti si Adam Puslojic – membru al Academiei din Serbia si membru de onoare al Academiei Române. Printre intemeietori, cunoscutul poet Radu Cârneci – ctitorul revistei si primul ei redactor sef, Eugen Uricaru, Constantin Calin, Victor Mitocaru, Ovidiu Genaru, Calistrat Costin … Alaturi de ei, continuatorii, ,,cei de azi”: actualul redactor sef – criticul dramatic si publicistul Carmen Mihalache, criticii literari Adrian Jicu, Marius Manta, Violeta Savu, ,Dan Persa, publicistul Stefan Radu – secretar general de redactie.  S-a discutat pe indelete despre educatie, stiinta, cultura si, bineinteles, despre literatura, dar la loc de cinste au fost si amintirile, momentele pline de emotii cand multi dintre vorbitori au reusit sa dea timpul inapoi , ba chiar sa-i readuca la viata pe ,,cei plecati”, Mihai Sabin, Ion Rosu, Ioanid Romanescu, Cicerone Cernegura, Stelian Nanianu, Vasile Sporici…Asteptata cu un interes deosebit, Gala Premiilor Revistei Ateneu, la semicentenar, sèa desfasurat la Centrul de Cultura „George Apostu”, intr-o vibranta atmosfera de sarbatoare a Cuvantului scris. Juriul, format din redactori ai revistei Ateneu, a stabilit premiile si premiantii anului 2014 :

Premiul OPERA OMNIA – Radu Cârneci. Poet, traducator, profund si proteic faptuitor de cultura, ambasador al culturii române peste hotare, primul redactor sef al seriei noi a Revistei ,,Ateneu”.

       Premiul pentru Proza – Eugen Uricaru (Cluj), fost redactor al revistei ,,Ateneu” in anii’60, fost presedinte al al Uniunii Scriitorilor din Romania, unul dintre cei mai mari prozatori ai momentului.

Premiul pentru Poezie – Ion Tudor Iovian (Buhusi), un poet de prima marime, supranumit „Printul” anilor ’70 si „Orfeul negru”.

Premiile pentru Critica si Istorie Literara – Theodor Codreanu (Husi) si Cristian Livescu (Piatra Neamt), exegeti ai operelor lui Mihai Eminescu si, respectiv, George Bacovia.

Premiul Special al Revistei ,,Ateneu”– Victor Mitocaru, pentru cartea „O istorie vie a revistei ATENEU”.

Au fost lansate si trei volume, semnate de fosti si actuali redactori ai revistei Ateneu : „O istorie vie a Ateneului”, de Victor Mitocaru, prezentata de Carmen Mihalache,  ,,Caruselul cu hamsteri”, de Adrian Jicu, prezentata de criticul Vasile Spiridon si „Literaturbahn”, de Marius Manta, prezentata de universitara Elena Ciobanu.

 

 

 

Adauga un comentariu

*