Ebola: Măsuri de protecție simple, dar obligatorii

EBOLAContaminarea cu Ebola, în Spania, a unei asistente medicale a suscitat îngrijorare pe plan mondial, relatează marți AFP, care amintește că pentru prevenirea unor astfel de cazuri este nevoie de măsuri relativ simple (spălatul pe mâini ori dezinfectarea cu gel sau soluții hidroalcoolice), dar care trebuie să fie respectate cu rigurozitate.

Este necesară, de asemenea, supravegherea apariției semnelor maladiei, mai ales febra, la un caz suspect.

O persoană nu este contagioasă atât timp cât nu manifestă simptomele în cauză. Acestea pot include febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, o stare de slăbiciune generală, diaree, vomă, lipsa poftei de mâncare și, uneori, sângerări.

Perioada de incubație a bolii este de la două până la 21 de zile.

Transmiterea virusului Ebola nu se face prin aer, ca în cazul gripei, ci prin contact direct cu fluide corporale provenite de la persoane bolnave sau prin contact cu instrumente medicale (ace de seringă etc.) sau obiecte (îmbrăcăminte) contaminate.

Sângele, materiile fecale și voma sunt cele mai contagioase fluide, subliniază Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Virusul a fost detectat în lapte matern, urină și spermă provenite de la persoane bolnave. Riscul transmiterii prin salivă este extrem de limitat, potrivit aceleiași organizații.

Este ‘foarte improbabil’ ca virusul Ebola să se transmită printre pasagerii unui avion sau ai unui tren, având în vedere că transmiterea se face prin contact direct cu secreții corporale, potrivit expertului american Stephan Monroe.

Majoritatea persoanelor care se infectează trăiesc cu bolnavi care au simptome de Ebola sau fac parte din personalul medical care îi îngrijește, precizează acesta.

În ceea ce privește epidemia de febră hemoragică Ebola, de o amploare fără precedent, care afectează Sierra Leone, Liberia și Guineea, infectarea este fatală în circa un caz recenzat din două.

Persoanele care au supraviețuit pot fi în continuare contagioase: virusul poate persista în spermă cel puțin 70 de zile și, potrivit unui studiu, peste 90 de zile, avertizează OMS.

Virusul se mai poate transmite prin contact cu corpul victimelor maladiei Ebola cu ocazia unor ritualuri funerare.

Persoanele care locuiesc în zone în care Ebola este endemică și care au simptome ale infectării trebuie să fie puse în carantină, precizează Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, pe site-ul său.

Îngrijitorii trebuie să se protejeze purtând măști sanitare, ochelari de protecție și mănuși când îi îngrijesc pe bolnavi și să se spele în mod regulat pe mâini înainte și după un contact cu orice pacient cu febră.

Sursa: www.agerpres.ro

Adauga un comentariu

*