Semnificatiile zilei de 7 octombrie

munca-decenta-web7 octombrie este Ziua Mondiala a Muncii Decente. Conceptul de munca decenta a fost propus de Organizatia Internationala a Muncii in anul 2000, din dorinta de a formula un obiectiv politic international de promovare a imbunatatirii conditiilor de munca, dincolo de respectarea drepturilor sociale fundamentale. Proiectul European „Munca decenta pentru o viata decenta/Stimularea strategiilor si politicilor internationale ale sindicatelor” isi propune sa contribuie la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului: eradicarea saraciei, egalitatea de gen si crearea unui parteneriat global in vederea promovarii muncii decente.
In 1698 se decide de catre Sinodul de la Alba Iulia sa se uneasca mitropolia ortodoxa de Alba Iulia cu Biserica Romei.

In 1769 James Cook descopera Noua Zeelanda.

In 1857 este prezentat de catre Mihail Kogalniceanu, in cadrul Aducarii ad-hoc a Moldovei, Proiectul de rezolutie care cuprindea “dorintele fundamentale” ale romanilor mordoveni, printer care “dorinta cea mai mare” este Unirea Principatelor intr-un singur stat.

In 1866 iese de sub tipar primul numar al periodicului politic si literar “Dacia Romana”.

In 1883 se inaugureaza Castelul Peles.

In 1919 ia fiinta compania aeriana KLM Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, cea mai veche, inca operativa, companie aeriana.

In 1949, zona de ocupatie sovietica din Germania devine Republica Democrata Germana.

In 1950 mobelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver incepe sa fie folosit ca model general de identificare a produselor.

In 1967 este capturat langa La Higuera, Bolivia, revolutionarul Marxist Che Guevara.

In 1975 RDG si URSS semneaza Tratatul de prietenie, cooperare si ajutor reciproc.

In 1993 Romania este primita in Consiliul Europei, in urma solicitarii din din 21 martie 1990.

In 2001 se declanseaza ofensiva asupra guvernului taliban si a teroristilor din gruparea Al-Qaeda de catre forțele militare americane si britanice.

In 2003 Arnold Schwarzenegger devine guvernator al statului California in urma votului alegatorilor care au decis demiterea lui Gray Davis si alegerea lui Schwarzenegger.

In 1886 se naste Romulus Cândea, istoric roman, membru corespondent al Academiei Romane; in 1910, Eusebiu Camilar – prozator, poet si traducator roman; in 1923, Alexandru Jebeleanu – poet roman; in 1946, Valeria Bufanu – atleta romana; in 1952, Vladimir Putin – politician rus, al 4-lea presedinte al Rusiei; in 1953, Tico Torres – baterist American, membru al trupei Bon Jovi; in 1954, Diana Lupescu – actrita romana de teatru si film; in 1959, Simon Cowell – om de afaceri si producator englez, creatorul emisiunilor The X Factor si Britain’s Got Talent; in 1968, Luminița Anghel – interpreta romana de muzica usoara, iar in 1979, Simona Amânar, gimnasta romana.

In 1849 moare Edgar Allan Poe – scriitor, poet American; in 1946, Emanoil Bucuța (Emanoil Popescu) – scriitor roman, membru corespondent al Academiei Romane; in 1968, Emil Petrovici – lingvist roman, membru al Academiei Romane; in 1988, Ștefan Lupașcu – filosof francez de origine romana, iar in 2001, Anna Politkovskaia – scriitoare si jurnalista din Rusia, militanta pentru respectarea drepturilor omului.

Adauga un comentariu

*