Cum sa ai succes la un interviu de angajare

183045-publimedia-shutterstockCu totii suntem obisnuiti cu senzatia de nesiguranta si emotie pe care o simtim atunci cand un potential angajator ne contacteaza si ne fixeaza un interviu pentru jobul dorit. Dupa ce trecem de starea de cateva minute de entuziasm incepem sa ne punem diferite intrebari legate de cum va decurge acest interviu de angajare si obisnuim sa ne facem posibile scenarii. Oare va fi dificil? Oare am sanse sa obtin acest job? Oare voi face o impresie buna?

Adresa si timpul corect estimat. Trebuie sa te asiguri ca stii unde trebuie sa ajungi exact. In caz ca vei avea nevoie de informatii suplimentare sau sa trebuiasca sa anuntati ca nu mai poti ajunge, asigura-te ca ai numarul de telefon al persoanei care te va intervieva.

Documentarea. Asigura-te ca stii destul de multe informatii despre firma sau compania unde propui sa te angajezi. Este important sa te documentezi despre compania si proiectele importante ale acesteia, asta te v-a ajuta sa fii mai relaxat in timpul interviului.

Tinuta adecvata. Aici e vorba de respectul fata de tine dar si fata de companie. O tinuta adecvata, simpla si de bun gust este mai mult decat binevenita la un interviu. O tinuta prea corporatista si rigida insa, poate da impresia de exagerare, la fel ca si una prea stridenta sau sumara. Trebuie sa tii cont si de specificul companiei la care mergi. Nu te poti imbraca la fel pentru interviul la o banca , precum la o agentie de publicitate.

Fii natural! Pune-te in valoare fara supraestimare sau subestimare. Nu trebuie  sa ajungi la un interviu si sa incepi sa iti etalezi calitatile cu aroganta sau sa fii din cale afara de entuziasmat si sa uiti sa te opresti din vorbit. Este adecvat sa ai raspunsuri scurte, concise si eventual sintetizate astfel incat sa inglobezi informatia pe care vrei sa o transmiti despre tine intr-un mod relevant si accesibil care sa te puna totodata in valoare ca si candidat.

Argumentarea. Este foarte important pentru angajator sa inteleaga ce avantaje ii poti aduce in organizatie si de ce profilul tau ar fi mai potrivit decat al altora pentru postul dorit. Asadar, trebuie sa iti fixezi foarte clar punctele forte de care te-ai putea folosi pentru a ajuta compania in care vrei sa te angajezi.

Fii pregatit pentru anumite teste si nu te bloca. Pot exista anumite interviuri de angajare unde  vei fi pus intr-o situatie anume si ti se va cere sa o rezolvi cat mai eficient , creativ sau strategic cu putinta.

Fii pregatit cu setul tau de intrebari. In acest fel iti arati interesul si mai mult fata de companie cu un set bine construit de intrebari. Acestea se pot referi la postul vacant pentru care ai aplicat, despre companie sau alte aspecte care te intereseaza. Ar fi bine totusi sa nu intrebi inca de la inceput de salariu. Asteapta sa ti se faca o oferta pentru ca apoi sa negociezi pachetul salarial care te multumeste. Trebuie totusi sa tii cont si de salariile care se practica in domeniul in care urmaza sa te angajezi.

Adauga un comentariu

*