Tehnici de schimbare comportamentala

downloadAlbert Ellis spunea ca: „Oamenii se perturba ei insasi intr-o masura mai mare decat sunt perturbati de forte nefavorabile din mediul lor timpuriu sau din mediul social de mai tarziu si  de aceea ei au unica si remarcabila putere de a intelege ceea ce au de facut pentru a fi mai putin nevrotici, a-si schimba gandurile irationale , simtamintele inadecvate si comportamentul disfunctional, pentru a deveni sanatosi sub aspect mental”.

El sustinea ca oamenii au doua tendinte biologice fundamentale:

– isi transforma foarte usor propriile dorinte in credinte absolute.

– au puterea de a alege si capacitatea de a-si identifica, disputa si schimba gandirea irationala.

Modelarea comportamentala este o tehnica de psihoterapie utilizata cu scopul de a produce schimbari in repertoriul comportamental al omului prin obtinerea unei manifestari a tiparelor comportamentale dorite si apoi prin furnizarea de ocazii pentru imitatie.

Astfel reies 2 variante: atunci cand apare inspiratia (o persoana, un stil de viata, un model la care aspiri si care te inspira) sau din nevoie (atunci cand are loc o schimbare negativa a conditiilor de mediu:  pierderea cuiva drag, o suferinta sau orice alt eveniment traumatizant). Din ambele situatii reiese ca schimbarea apare in urma unui act de vointa.

Altfel, chiar daca apare un model inspirational in viata ta, te poti complace, gasindu-ti diverse scuze (ceea ce fac multi oameni) sau chiar daca ai un moment dificil in viata ta, la fel, te poti complace (facand pe victima si primind/ cerand ajutor din exterior).

Pentru a intelege acest lucru, trebuie sa cunosti care sunt cele 3 elemente importante in schimbarea comportamentala:

Disponibilitatea pentru schimbare –  Ai resursele si cunostintele pentru a face cu succes o schimbare de durata? Cat de determinat/a esti sa te schimbi?

Bariere in drumul schimbarii –  Este ceva care te impiedica sa te schimbi?

Posibilitatea recidivei – Ce ar putea declansa o revenire la fostul comportament?

timpul-schimbariiDin ce cauze nu poti duce la bun final o schimbare in viata ta?

1.    Gandurile creaza realitatea. Nu crezi, de la bun inceput ca esti capabil sa faci aceasta schimbare. Incerci, nu zic nu, ba chiar te informezi, te duci la cursuri si iti iei si un specialist. Insa undeva in spatele mintii nu crezi cu adevarat ca poti face aceasta schimbare. Marea capcana este ca iei toate demersurile si cheltui timp si bani doar pentru a-ti confirma si a arata si celor din jur: “Uite, am incercat…nu a mers…”, cand de fapt tu nu voiai cu adevarat sa mearga de la bun inceput. Mare atentie aici!

2.    Zona de confort. Virginia Satir, unul dintre psihoterapeutii celebri ai lumii, a fost intrebata: “Care este cel mai puternic instinct al omului?”. Ea s-a gandit putin si a raspuns: “Toata lumea crede ca voi spune supravietuirea, insa nu este asa. Cel mai puternic instinct al omului, dupa parerea mea, este acela de a face ceea ce este familiar.” Tocmai de aceea a aparut vorba: “schimbarea este dureroasa”. Cateodata, poate fi asa. Nu-i prea confortabil sa iesi din zona de confort insa acolo se produce cu adevarat schimbarea. Nu-ti fa griji, te vei obisnui in scurt timp sa faci asta atunci cand incepi sa observi rezultatele care-ti plac.

3.    Teama de necunoscut. Acest punct se impleteste destul de bine cu punctul 2. “Dar daca ma doare, dar daca rad de mine, dar daca nu reusesc, dar daca, dar, dar…”. Daca te surprinzi spunandu-ti astfel de lucruri, uite un exercitiu foarte simplu pe care-l poti face pentru a incheia acest autosabotaj odata pentru totdeauna: imediat ce surprinzi acea voce interioara spunand astfel de lucruri, schimb-o cu cea a lui Daffy Duck sau de ce nu, a lui Mickey. Alege o voce haioasa si observa daca mai poti lua in serios acel dialog intern care te impiedica sa intri in necunoscut. Vei incepe sa razi imediat.

Pana acum am vorbit despre schimbarea de care esti tu responsabil 100%. Daca ai pe cineva apropiat, pe cineva drag si esti foarte convins ca daca acea persoana face o anumita schimbare, viata ei se va schimba radical, va fi mai fericit si implinit, ai mare grija cum o abordezi.

In general, oamenilor nu prea le place sa li se zica ce sa faca si daca acea persoana nu realizeaza sau nu-si de seama de ajutorul pe care l-ar putea primi de la tine, in principiu nu prea ai ce sa faci ca sa schimbi acest lucru. Pana cand persoana nu o sa vrea sa se schimbe, nu o sa se schimbe. Daca insisti, risti sa o indepartezi mai mult si chiar sa aiba o repulsie atunci cand pomenesti de acest subiect. Ia-o usor si fii tu responsabil de schimbarea vietii tale.

Bun, si cum te schimbi, in mod concret?

1. Plan de schimbare. Pune pe hartie ce vei face astazi, maine, saptamana aceasta, saptamana viitoare, luna aceasta pana in punctul in care vei atinge schimbarea. Fii realist cu punctul final. Este important sa-ti stabilesti o zi, luna si an.

2. Instant. Aceste situatii sunt de obicei spontane si nu create de noi. Cand suntem martori la un eveniment anume sau suntem intr-o situatie in care traim o emotie foarte puternica, au loc schimbari profunde in interiorul nostru.

Schimbarea comportamentala se produce atunci cand lasi o parte din tine despre care crezi ca te reprezinta. Deseori acest gand ne trage inapoi- frica de a renunta la cine eram pentru a deveni cine vrem sa fim. Schimbarea este un act de vointa. Tine minte acest lucru si nu lasa pe nimeni sa-ti spuna ceea ce nu poti sa faci.

Adauga un comentariu

*