Afecţiuni ale pielii ce ne dau bătăi de cap vara!

Dacă nu folosiţi măsuri de protecţie, soarele poate cauza pigmentarea pielii, conferindu-i un aspect pătat, inestetic. In cele ce urmează o sa va expunem care sunt riscurile expunerii la soare atunci cand nu luam masuri de protejare.658x0_ingrijirea-tenului-in-anotimpul-calduros
Multe dintre petele cauzate de expunerea la soare nu sunt periculoase, principalul dezavantaj fiind cel estetic. Totuşi, dacă apar leziuni pigmentare care îşi modifică forma sau culoarea, e indicat consultul dermatologic.
Melasma. Reprezintă hiperpigmentarea aparută la nivelul zonelor expuse luminii soarelui, mai ales la nivelul frunţii, obrajilor sau buzei superioare. Se manifestă prin pete întunecate, cu aspect “murdar”, mai frecvent la persoanele care utilizează anticoncepţionale, la gravide sau la persoanele cu pielea închisă la culoare.
Tratament: Crioterapie, laserterapie, aplicaţii de creme depigmentante cu hidrochinonă, microdermabraziune.
Pistruii se pigmentează după expunerea la soare şi sunt un semnal de alarmă care indică existenţa unui ten sensibil. Măsurile de fotoprotecţie trebuie intensificate la persoanele care au pielea albă, ochii de culoare deschisă şi prezintă pistrui.
Tratament: Peeling chimic, laser.
Pete maronii. Acestea apar ca urmare a existenţei la nivelul pielii a unei ciuperci a cărei dezvoltare este favorizată de căldură şi transpiraţie şi care lasă după bronzare un aspect pătat, foarte frecvent întâlnit la nivelul spatelui, umerilor sau pieptului. Aceste pete pot fi maronii sau albicioase, uneori acoperite de cojiţe fine, cu aspect “făinos”.
Tratament: Preparate antifungice (împotriva ciupercilor de pe piele) aplicate zilnic timp de câteva săptămâni.Uniformizarea aspectului pielii se realizează printr-o reexpunere la soare.
,,Pete de ficat” sau lentigine. Apar pe faţa sau pe dosul mâinilor, sunt mai mari ca pistruii, uniform colorate, rotund-ovalare, maronii sau brune. Impropriu numite “pete de ficat”, ele apar la persoanele peste 40 de ani, fără a avea o legătură cu afecţiunile hepatice sau cu alte boli interne. Aceste pete sunt permanente.
Tratament: Laserterapie, azot lichid, lumina intens pulsată (IPL).
Cum prevenim aceste afecţiuni
Pentru a preveni apariţia petelor cauzate de soare se recomandă aplicarea unei creme-ecran solar cu 20 de minute înainte de plajă, reînnoirea aplicării la fiecare două ore sau la ieşirea din apă în cazul cremelor care nu sunt rezistente la apă şi evitarea expunerii la soare între orele 11 şi 16, atunci cand razele soarelui sunt foarte puternice.

Adauga un comentariu

*