Atenţie câte fructe şi legume mănânci!

3060130897_090e1e66f0Cinci porţii de legume şi fructe pe zi. Nutriţioniştii insistă, de ani buni, că sănătatea noastră depinde de respectarea acestei recomandări. Medicii susţin însă altceva. Şi anume, că această regulă, inventată nu se ştie din ce motiv, este o exagerare şi că poate fi periculoasă pentru sănătatea noastră.

Toată lumea ştie că fructele şi legumele nu trebuie să lipsească dintr-o alimentaţie echilibrată. Însă de aici până la a spune că e necesar să mănânci cinci porţii pe zi, dacă vrei să-ţi menţii sănătatea, e cale lungă.

Un alt lucru care este incorect răspândită ideea că numai fructele şi legumele proaspete ne aduc beneficii, pentru că şi cele gătite (supe, mâncăruri, sucuri, comporturi) sunt bune pentru organism.

Apoi, trebuie să ştim că nu toate fructele şi legumele ne fac bine – cel puţin, nu în cantităţi mari. De exemplu, ananasul, portocalele, bananele şi strugurii sunt bogate în fructoză, o substanţă prost metabolizată în organism, care face să crească nivelul de zahăr din sânge şi duce la acumularea unor grăsimi nesănătoase în celule.

Acestea trebuie consumate cu măsură: o felie de ananas, o portocală, o banană, 10 boabe de strugure. Dintre legume, dr. Bălănescu ne sfătuieşte să limităm consumul celor feculente – cartofi, fasole uscată, mazăre, linte, bob – la maximum 100 g pe săptămână.

legume_fructeAcestea au un conţinut mare de amidon, care, atunci când intră în contact cu saliva, se transformă în glucoză. Fructele cele mai sănătoase sunt coacăzele, fragii, murele, zmeura şi afinele, care pot fi consumate fără probleme zilnic (câte o porţie, cam cât încape în căuşul palmei). Acestea au puţină fructoză, dar conţin mulţi antioxidanţi ce protejează celulele şi ADN-ul de atacurile radicalilor liberi, substanţe implicate în îmbătrânirea precoce. Dintre legume, cele mai potrivite pentru consumul zilnic, pentru că sunt bogate în antioxidanţi şi fibre, sunt roşiile, castraveţii, dovleceii, vinetele şi morcovii.

Sucul proaspăt conţine mult zahăr

O altă idee larg răspândită, care este la rândul ei greşită, e cea referitoare la sucul proaspăt de fructe, care nu ar trebui să lipsească de la micul dejun. Sucul proaspăt conţine foarte mult zahăr, aşadar, nu e cel mai sănătos aliment. Se pare că această modă importată din SUA are partea ei de vină în apariţia epidemiei de obezitate şi diabet, dar şi a maladiilor cardiovasculare.

Doi litri de apă pe zi, prea mult

Fără îndoială, hidratarea este extrem de importantă, pentru că apa intensifică metabolismul, grăbind eliminarea toxinelor. Dar mitul celor doi litri pe zi este fals. Consumul de apă trebuie raportat la vârstă, la greutatea corporală şi la activăţile desfăşurate. În plus, trebuie ştiut să organismul îşi ia necesarul de lichide şi din fructele şi legumele consumate.

Sursa: www.libertatea.ro

Adauga un comentariu

*