Recomadări pentru consumatori în sezonul cald

În prima parte a lunii iunie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacau au efectuat, , un număr de 130 controale la unităţi din domeniile  de activitate: igienă veterinară şi siguranţa alimentelor, sănătate și bunăstare animală, târguri de animale, fiind aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 12.560 lei, si 5 avertismente pentru abateri minore.

Sancțiunile aplicate au vizat următoarele categorii de abateri de la legislatia sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor :

►  transportul produselor alimentare fără documente sanitar veterinare conform legislatiei în vigoare;

►  etichetarea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

►  nerespectarea condițiilor de igiena si bune practici la comercializarea produselor alimentare;

►  comercializarea produselor alimentare în spații neînregistrate sanitar veterinar;

►  nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulația furajelor medicamentate;

►  raionare necorespunzatoare a produselor alimentare ;

►  neidentificarea spațiilor din cadrul unității;

Categoriile de unităţi controlate au fost următoarele: -ferme de păsări, ferme de bovine pentru lapte, fabrici procesare lapte, automate pentru vânzarea laptelui crud, restaurante, magazine alimentare laboratoare de cofetărie-patiserie, baruri, brutării, supermarket-uri/hipermarket-uri, macelarii, carmangerii, fabrici de preparate carne, abatoare, mijloace auto pentru transportul produselor alimentare, mijloace auto pentru transportul animalelor, unități  de fabricare a înghețatei, târguri, cabinete veterinare.

În cursul acestei luni se desfășoară acțiuni de verificare a unităților care au ca obiect de activitate producerea, colectarea, procesarea și comercializarea laptelui și produselor lactate, fiind urmărite asigurarea trasabilității, condițiilor de igienă pe întreg lanțul alimentar și respectarea lanțului frigorific până la vânzarea către consumatorul final. În perioada estivală vor fi efectuate controale cu accent pe unitățile cu regim turistic de pe raza județului Bacău, pensiuni, tabere de copii, unități de alimentație publică.

În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi implicit al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi de aceea este bine ca cetăţenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente:

Să cumpere alimente numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar veterinar  pentru că le oferă garanţia unor produse controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură și igienă;

Odată cumpărate,alimentele să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei;

Produsele care urmează a fi depozitate în frigider, să fie ambalate separat şi menţinute la temperaturile şi pentru perioda menţionată pe ambalaj. Alimentele gătite nu se păstrează în recipente fără capac;

Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior

Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider. 

In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati   sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 –D.S.V.S.A. BACAU

Purtător de cuvânt dr. Florin Claudiu BALTĂ

Adauga un comentariu

*