Alimente ce ar trebui consumate in zilele caniculare

imagesRoşiile, dovleceii, castraveţii, pepenele şi fructele de pădure sunt alimente care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic în zilele toride de vară.

Moleşeală, sufocare, transpiraţie excesivă, sete sunt doar câteva dintre senzaţiile pe care organismul le resimte în zilele caniculare. Pentru a le preveni medici nutriţionişti spun că există o serie de alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră în zilele toride.

DIETA DE CANICULĂ trebuie să fie una hidratantă, să asigure organismului vitaminele, mineralele şi sărurile pe care adesea organismul le pierde prin transpiraţie.

Roşiile conţin potasiu, vitamina C, fibre şi sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrien care protejează pielea de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete. „Nu lăsaţi nicio zi de vară fără să mâncaţi roşii. Tăiaţi-le mărunt, amestecaţi-le cu puţin ulei de măsline ca să creşteţi absorbţia licopenului”, recomandă dr. Bilic.

Dovleceii conţin 94% apă, sunt săraci în calorii şi bogaţi într-o serie de nutrienţi, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu şi betacaroten. „Ajută la slăbit şi la eliminarea retenţiei de apă din ţesuturi, au acţiune antioxidantă şi ajută la menţinea sănătăţii pielii. Dovleceii pot fi transformaţi rapid în salată dacă îi tăiaţi în lame fine, îi puneţi puţin pe grătar şi îi asezonaţi apoi cu ulei, usturoi şi mărar”, a spus dr. Mihaela Bilic.

Castravetele este bogat în apă, mai exact conţine 95% apă, şi are un conţinut extrem de sărac în calorii, respectiv 12 calorii la 100 de grame. Nutriţioniştii spun că această legume este potrivită pentru rehidratare şi răcorire pe timpul verii.

felii-de-pepenePepenele, indiferent că e roşu sau galben, conţine în proporţie de 95% apă. Acest fruct este un aliment hidratant şi răcoritor, ideal pentru zilele caniculare. O felie de pepene galben furnizează 2.500 de micrograme de betacaroten, adică întreaga doză zilnică necesară, dar şi alte bioflavonoide şi fitonutrienţi benefici. În pepene roşu, pe lângă provitamina A, găsim Licopen, un pigment cu efect antioxidant şi de protecţie a pielii împotriva acţiunii razelor ultraviolete.

Fructele de pădure – zmeura, murele, fragii şi afinele – sunt extrem de bogate în antioxidanţi cu proprietăţi tonice, antibacteriene, anticanceroase şi de combatere a îmbătrânirii. Conţinutul crescut de vitamina C, potasiu, acid folic şi fibre fac din fructele de pădure alimente nelipside din dieta de caniculă.

Salatele

O alegere la îndemâna tuturor pot fi salatele. De la simple la mixte, cu fructe, cartofi fierți sau pui, creveți, nuci și semințe acestea asigură organismului pe întreaga durată a zilei aportul de vitamine de care are nevoie. De asemenea aveți grijă la dressing. Maioneza sau ketchup-ul în exces nu sunt o idee buna când afară sunt peste 30 de grade.

Cartofii gatiți pe grătar, mâncați calzi sau reci reduc aportul caloriilor însă îl cresc pe cel al vitaminelor. Nu e greu de pus pe grătar un mix de legume pe care îl puteți servi în orice moment al zilei.

Înghețata și iaurtul înghețat

Alegerea cea mai bună este înghețata sau iaurtul înghețat dacă vreți să vă răcoriți când temperatura încinge termometrele. Cu toate acestea trebuie să fiți atenți ca acestea să fie și sănătoase, cu grăsimi scăzute.

canicula-shutterstockBăuturile sunt și ele un element de bază în lupta împotriva căldurii. Cel mai important lucru în vreme de caniculă este să vă păstrați nivelul fluidelor din organism la un nivel ridicat. Fără o hidratare regulată, corpul devine slabit și există chiar și riscul decesului la persoanele în vârstă. Sucurile sunt foarte sănătoase însă acestea aduc și un plus de calorii. Băuturile alcoolice nu sunt recomandate. Ajustând alimentația nevoia de lichide din organism poate fi ajustată la un nivel optim pentu a rezista codurilor galbene și portocalii de canicula.

Adauga un comentariu

*