Ziua Mondială a Mediului – 5 Iunie

ziua-mediuluiLa nivel mondial, în fiecare an, pe data de 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Mediului. Data de 5 iunie a fost declarată Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm, în perioada 3-14 iunie a anului 1972 şi care a reunit reprezentanţi ai 113 naţiuni.

Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un binevenit semnal și un îndemn de a acționa unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generațiilor viitoare.

Păstrăm Pământul o planetă vie? Depinde de fiecare dintre noi, indiferent de instituţie, sector de activitate, etnie sau rasă!  Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Mediului este „Economia verde”.

În contextul crizei economice actuale, Economia Verde vine ca o alternativă viabilă pentru îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi a riscurilor de mediu.

Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) identifică zece domenii în care fiecare dintre noi putem contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi păstrarea Pământului o planetă vie pentru noi şi generaţiile viitoare. Este vorba despre agricultură, energie, turism, deşeuri, producţie şi industrie, construcţii, pescuitul, sivicultura, transporturile şi apa.

Ziua Mondială a Mediului poate fi marcată pe mai multe căi și anume parade ale bicicliștilor, raliuri stradale, concerte ecologice, concursuri școlare de eseuri și postere, plantare a arborilor, eforturi de reciclare, campanii de colectare a deșeurilor și multe altele. Acest eveniment este utilizat pentru a atrage atenția populației asupra problemelor de mediu existențe pe plan local, național și regional.

Astfel, se reamintește anual omenirii cât de grave pot deveni lucrurile dacă nu se manifesta grija pentru patrimoniul natural. Se desfășoară în aceasta perioada activități care țin de managementul și dezvoltarea durabila a orașelor, în context ecologic.

Spațiile verzi din orașe, grădinile și parcurile sunt adevarate refugii pentru mulți dintre noi. Ceea ce facem în direcția protejării acestora facem, în primul rând, pentru noi, pentru sănătatea noastra și a generațiilor care ne vor urma.

Este important a sădi în mintea și sufletul fiecărui cetățean al societății, conceptul că omul, ca specie biologică, este dependent de natură și nu poate trăi în afara ei.

Fiecare dintre noi poate contribui semnificativ la ameliorarea și protejarea parcurilor, a spațiilor verzi sau a grădinilor, precum și la celebrarea acestei sărbători prin participare și susținere.

Adauga un comentariu

*