Valeriana si benefiiciile ei asupra sanatatii

valerianaValeriana este una dintre plantele des intalnite in flora spontana a Romaniei si utilizate in medicina populara de secole intregi. Valeriana reprezinta o resursa medicinala extraordinara, avand in vedere numeroasele efecte benefice asupra organismului. In deosebi aceasta planta este utilizata in cazul bolilor sistemului nervos si ale aparatului cardiovascular.

Planta este originara din Asia centrala si orientala si s-a raspandit, treptat, in Europa si America de Nord. In Romania creste in flora salbatica prin tufisuri, fanete, luminisuri de padure, locuri umede, lunci, zavoaie si margini de paraie, din zone deluroase si montane.

In scop medicinal, de la valeriana se foloseste radacina care se scoate din pamant cu cazmaua, de pe la sfarsitul lunii septembrie, cand partea aeriana a plantei incepe sa se vestejeasca.

Despre valeriana se spune ca, datorita efectelor sale terapeutice, ar fi cea mai folosita planta medicinala din lume, folosita in tratarea tulburarilor emotionale, precum si a bolilor fizice asociate lor. Fiind extrem de cautata in aceste vremuri care stau sub semnul stresului si al tensiunii, pentru terapie nu sunt nici pe departe suficiente cantitatile de valeriana din flora spontana, motiv pentru care se cultiva pe suprafete mari, chiar si la noi in tara.

Intern, fitoterapeutii recomanda valeriana in insomnii, in cazul persoanelor depresive sau apasate de obsesii, in nevroze, angoase si ticuri, palpitatii, tuse nervoasa, crize astmatice, sciatica, ameteli, migrene, sughit, febra intermitenta, viermi intestinali, hipertensiune, palpitatii si boli cronice de piele.

Valeriana este folosita sub forma de infuzie sau decoct impotriva durerilor de cap, aceasta planta isi dovedeste eficienta daca este folosita mai mult timp.

Cum se administreaza: 

Infuzia : Se prepara dintr-o lingurita de radacina la o cana de 25o ml apa. Planta se infuzeaza timp de 15 minute; ceaiul se bea treptat, in prima parte a zilei sau seara la culcare.

Decoctul : Se prepara din doua lingurite de radacina de valeriana care se fierb in 500 ml apa, timp de cinci minute. Ceaiul se consuma caldut pe parcursul zilei.

Tinctura : Procurata de la magazinele Plafar, tinctura se administreaza pe miez de paine : cate 15 picaturi luate de doua-trei pe zi.

Pulberea: Se macina radacina plantei uscate in rasnita de cafea. Totdeauna prima portie se administrează pe stomacul gol. Pudra se pastreaza într-un borca inchis ermetic, dar dupa 14 zile se macina o alta cantitate, pentru ca uleiurile volatile isi pierd puterea terapeutica dupa doua saptamani.

Recomandarii:

– tinctura pentru tratarea problemelor emotionale, pentru tinerea sub control a apetitului si contra problemelor cardiovasculare: se iau 50 de picaturi de valeriana de trei ori pe zi;

– tinctura pentru tratarea insomniei: se iau 1-2 lingurite diluate in jumatate de pahar de apa, cu 15-20 de minute inainte de culcare;

– pulbere impotriva starilor de nervozitate, a colicilor stomacale: se ia cate un varf de cutit, de 3 ori pe zi;

– infuzie impotriva problemelor cardiace: se bea treptat in cursul zilei sau seara la culcare.

fetica1Valeriana, cunoscuta si sub numele de salata mielului sau fetica, are un continut caloric mic, de doar 21 de calrii la 100g si este bogata in minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu), vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP, K), acizi grasi esentiai omega-3, fibre si clorofila.

Deoarece are proprietati tonice, remineralizante, antioxidante, antiinfectioase, antiscorbutice, de purificare dreneaza fluidele din organism, are proprietati laxative si diuretice, emoliente, racoritoare si usor cardiotonice, se recomanda introducerea in alimentatia curenta.

Adauga un comentariu

*