Paducelul previne ateroscleroza

Crataegus monogynaPaducelul este una dintre plantele medicinale folosite inca din antichitate ca remediu in diferite afectiuni cardiace, hepatice si in insomnii. De asemenea, era considerat un simbol al sperantei si al rodniciei.

Paducelul este un arbust spinos, care creste pana la 5 metri inaltime, intalnit in zona de munte, campie, deal. Frunzele Florile sunt de culoare alba, iar fuctele sunt sferice, mici ca dimensiune, de culoare rosie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza florile, frunzele, fructele si rareori coaja de pe ramurile tinere. Infloreste in lunile mai sau iunie. Florile se culeg in lunile mai sau aprilie, frunzele se recolteaza dupa perioada de inflorire, iar fructele se recolteaza din luna septembrie pana in noiembrie.

In scopuri terapeutice se folosesc florile si fructele acestei plante. In fructele de paducel se gasesc acizi organici, zahar, flanoide, vitamina C, caroten.

Florile contin acizi organici si uleiuri eterice, frunzele contin pana la 230 de miligrame la suta acid ascorbic, caroten, acid citric. In practica medicinala se foloseste extractul din fructe.

Preparatele care au la baza paducelul se folosesc in tulburarile functionale ale activitatii cardiace, in cazul slabirii muschiului cardiac, al insomniei la bolnavii cardiaci, in tahicardie, in formele de inceput ale hipertensiunii arteriale, in ateroscleroza.

Paducelul este cunoscut si pentru proprietatile sale calmante, de linistire si de prevenire a episoadelor depresive, motiv pentru care se recomanda consumul constant de ceai preparat din aceasta planta.

Datorita proprietatilor antioxidante pe care le are, paducelul combate efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului, prevenind dezvoltarea unor afectiuni grave, precum cancer. De asemenea, planta previne aparitia osteoporozei si a depresiei, imbunatatind memoria si concentrarea.

Ateroscleroza este o boala vasculara localizata cu predilectie pe arterele mari elastice si arterele musculare ale organismului. Arterele cele mai afectate de aceasta boala sunt aorta, arterele carotide, arterele ce iriga inima (arterele coronare), arterele ce iriga creierul (arterele cerebrale), arterele picioarelor. Termenul de ateroscleroza provine din cuvintele grecesti (athero) ce înseamna terci si (sclerosis) care înseamna fibroza, îngrosare, induratie si se refera în special la o leziune avansata – fibroaterom. Aterosleroza este o boala ce apare înca din copilarie si se dezvolta apoi treptat, atingând un grad mare de dezvoltare dupa vârsta de 40 ani când apar si primele manifestari clinice ale bolii.

paducelPaducelul scade excitabilitatea sistemului nervos central, tonifica muschiul cardiac, inlatura aritmia si tahicardia, scade tensiunea arteriala si imbunatateste starea bolnavilor.

Se utilizeaza sub forma de:

Pulbere (se obtine prin macinarea florilor uscate), care se administreaza cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba cateva minute, dupa care se inghite cu apa;

Tinctura: 5-10 picaturi de 2 ori/zi, diluate in apa;

Infuzie combinata din flori de paducel, 2-3 cani/zi;

Capsule cu extract din pulbere din frunze si flori de paducel. Se poate asocia cu valeriana, talpa-gastei, vasc, ulei de peste pentru potentarea efectului cardiotonic si calmant la nivel cardiac, si reglator al valorilor colesterolului;

Siropul din flori de paducel se poate administra si copiilor, in caz de tulburari de comportament sau comportament agresiv, 4-6 linguri/zi.

Durata tratamentului poate varia de la 1 luna pana la 3-6 luni, in functie de afectiune si de varsta pacientului.

Adauga un comentariu

*