NATO efectuează cel mai important test în domeniul informaţilor din istoria sa

NATONATO efectuează în prezent, în Norvegia, cel mai mare exerciţiu din istoria sa în domeniile colectării de informaţii şi supravegherii, cu ajutorul avioanelor fără pilot, sateliţilor şi tehnologiei de vârf, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică.

Exerciţiul „Unified Vision 2014” mobilizează, de la 19 mai şi până miercuri, peste 2.000 de experţi provenind din 18 dintre cele 28 de state membre ale blocului, inclusiv Statele Unite, la baza aeriană de la Orland, în vestul Norvegiei.

Cu ajutorul tuturor tipurilor de mijloace disponibile ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), obiectivul este „testarea capacităţilor NATO de a colecta informaţii şi de a pune în comun informaţii provenind din surse multiple – aeriene, terestre sau martime – în diverse stadii ale unei crize”, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

Exerciţiul are la bază scenariul unei crize locale care se agravează treptat şi se transformă într-un conflict internaţional.

Între mijloacele angajate se află avioane fără pilot (drone) de tip Global Hawks, Raven şi Predator, avioane echipate cu radare de tip AWACS şi tehnologie în domeniul biometriei.

NATO doreşte să multiplice exerciţii de acest tip, cu scopul de a menţine coeziunea între armatele statelor membre atunci când se va încheia operaţiunea în Afganistan, la sfârşitul lui 2014, după un deceniu de misiuni angajate în comun.

Sursa: www.mediafax.ro

Adauga un comentariu

*