Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă

Hidrolectrica a reintrat în insolvenţă după ce mai mulţi traderi de energie au câştigat la Curtea de Apel Bucureşti recursurile formulate împotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu recunoaşte le recunoaşte creanţele, potrivit unor surse apropiate companiei.hidroelectrica

Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat săptămâna trecută agenţiei MEDIAFAX că la Curtea de Apel Bucureşti vor fi analizate recursurile formulate de 11 traderi, două sindicate şi Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei, o hotărâre favorabilă acestora ducând la reintrarea companiei în insolvenţă.

„«Băieţii deştepţi» forţează la Curtea de Apel redeschiderea insolvenţei Hidroelectrica. Ei au făcut recurs la măsura administratorului judiciar de a nu le recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei, reprezentând daune pentru denunţarea contractelor cu Hidroelectrica. Dacă se admite doar unul din cele 14 recursuri Hidroelectrica va intra din nou în insolvenţă”, spunea atunci Borza.

Hidroelectrica ar urma să fie listată la bursă în luna iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni.

Compania s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu „băieţii deştepţi” din energie.

Euro Insol a arătat, într-un raport privind cauzele insolvenţei companiei de stat, că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, firme din grupul elveţian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei în perioada 2006-2012.

Contractele cu Alpiq Romindustries şi cu Energy Holding au fost denunţate de Euro Insol în 2012.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Sursa: www.mediafax.ro

Adauga un comentariu

*