Programul Prima Casă 2014. Câţi bani pun la bătaie statul şi băncile anul acesta

Beneficiarii Programului „Prima Casă” vor avea la dispoziţie in anul 2014 un plafon de garanţii de 1,2 mld. lei la care se adaugă suma ramasă nealocată şi/sau neutilizată din plafonul pentru anul 2013 in valoare de circa 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională”, se arată într-un comunicat al Fondului.Programul-Prima-Casa-s-ar-putea-prelungi-pana-la-finalul-lui-2014

Proiectul de act normative prevede şi posibilitatea înscrierii în program şi a altor bănci. „Având în vedere solicitările repetate ale unor bănci de a intra în programul Prima casă precum ING,  Banca Comercială Feroviară, Banca Marfin ca şi ale unor IFN – uri, Credit coop, Imocredit,  se propune lărgirea sferei împrumutătorilor cu condiţia ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea de creditare a persoanelor  fizice pe baza reglementărilor validate de   Banca Naţională a României – Direcţia supraveghere, potrivit reglementărilor B.N.R. privind condiţiile de  creditare destinate persoanelor fizice, precum şi cu condiţia transmiterii către FNGCIMM şi Ministerul Finanţelor Publice a nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate în cadrul programului“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

În plus, solicitanţii vor fi obligaţi să transmită FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice costurile totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate în cadrul programului, precum şi valoarea estimată a finanţărilor care urmează să fie garantate.

În cea de-a patra etapă a programului guvernamental „Prima Casă“ sunt înscrise următoarele bănci: BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, Unicredit Ţiriac, Raiffeisen Bank, Credit Agricole, Bank Leumi, Alpha Bank, Millennium Bank, Intesa Sanpaolo, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP Bank şi RIB.

Programul Prima Casă a fost lansat in 2009 şi presupune acordarea unei garanţii de stat pentru accesarea unui credit imobiliar cu dobandă redusă.

Adauga un comentariu

*