Stim ce trebuie sa facem in cazul unui cutremur?

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, 6 octombrie 2013, la ora 4.37, in Vrancea, fiind cel mai puternic din ultimii 4 ani, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. 

Cutremurul a fost resimtit in mai multe orase printre care: Bacau, Iasi, Galati, Focsani, Barlad, Constanta, Bucuresti, Pitesti, Targoviste, Brasov .

Protectia individuala in caz de cutremur este constituita din trei miscari simple: va ghemuiti, va acoperiti si va protejati. Se recomanda ghemuirea sau asezarea cu fata in jos, la podea, pe genunchi si coate sau palme, acoperirea capului cu bratele sau palmele, pentru protectie. Protectia mai poate fi asigurata si prin adapostirea sub diverse obiecte din casa: va puteti aseza sub o masa solida sau birou, sub cadrul usii.

Oamenii trebuie sa stea sub peretii de rezistenta din locuinta atunci cand se produce un cutremur de mare intensitate, sa nu foloseasca scarile sau liftul, care sunt cele mai nesigure in timpul unui seism.

Deseori, unii oameni au tendinta sa fuga din cladire in timpul cutremurului, in ideea ca afara sunt in siguranta.

La cladiri complicate, este dificil de gasit iesirea, iar pe durata seismului nu se recomanda evacuarea. O alta problema ar fi faptul ca scarile sunt considerate un loc nesigur, in timpul seismului, acestea avand un risc de prabusire mai mare. Cel mai des, specialistii recomanda ghemuirea langa un obiect mare si greu, cu palmele acoperind capul.

De asemenea, nu este recomandata stationarea si adapostirea langa cladirile care au multe ornamente, tencuiala, cosuri sau tigle – aceste elemente se pot prabusi dupa cutremur. Daca seismul are loc in timp ce sunteti in autoturism, exista riscul colapsului la stalpii de pe marginea drumului. In Romania, recomandarea este de a opri autoturismul intr-o zona cat mai indepartata de cladiri.

Exista anumite spatii din casa considerate mai sigure, in caz de cutremur. Deseori, se considera ca aceste zone sigure sunt sub tocul usii sau sub grinzi, insa nimic nu poate garanta protectie totala.

 

Adauga un comentariu

*