Actiunea „vatra”. Poliția verifica legalitatea activităților din domeniul panificației

Poliția a demarat la data de 1 septembrie o amplă acțiune de prevenire și combatere a ilegalităților în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.

La data de 1 septembrie au fost demarate, în județul Bacău, mai multe controale pentru combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei, fiind efectuate controale de la producători până la cei care vând produsul finit către populaţie, fiind vizate inclusiv zonele în care se exportă cereale. La aceste acţiuni au participat aproximativ 140 de poliţişti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, ordine publică, poliţie rutieră precum și alte structuri, care au efectuat 254 de controale, dintre care 106 la societăți comerciale, 41 la persoane fizice, fiind verificate și 107 mijloace de transport. Polițiștii au depistat 5 infracţiuni, dintre care 4 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și 1 la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Valoarea prejudiciului estimat în dosare penale se ridică la 370.000 de lei iar valoarea prejudiciului recuperat este de 60.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 26 la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite republicată, 5 la O.U.G. 12/2006 privind reglementarea pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale modificată de O.U.G. 93/2009 și 4 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor contravenționale aplicate se ridică la 33.980 de lei, iar a bunurilor ridicate urmare a acestora se ridică la 1058 de lei. Au fost confiscate 2 autovehicule, în valoare totală de 65.000 de lei.

Cu ocazia controlului efectuat la o societate comercială cu punctul de lucru în  Târgu Ocna, a fost identificat în biroul contabilitate, un calculator pe care erau stocate diferite programe pentru calculator fără licență, fapt pentru care pe numele administratorul societății s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. și ped. de art. 9 din Legea nr. 8/1996. Totodată cu ocazia controlului s-a constatat o diferență în minus de 4 tone făină albă în valoare de 4000 de lei, față de documentele contabile prezentate, întocmindu-se dosar penal față de același administrator, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscala.

A fost depistată în trafic, pe raza comunei Ghimeș, o autoutilitară condusă de L. Eder, din comuna Lunca de Sus, județul Harghita, care transporta produse de panificație. Cu ocazia verificărilor s-a constatat că autoutilitara aparține unei societăți comerciale din județul Harghita, care fabrică pâine, iar o parte dintre produsele transportate nu erau insoțite de documente legale de proveniență. Astfel, s-a dispus sancționarea contravențională a societății în cauză cu suma de 3000 de lei, confiscarea celor 64 de franzele în valoare de 161 de lei și ridicarea în vederea confiscării a autoutilitare cu o valoare în inventar de 40.000 de lei.

In comuna Sascut, a fost depistată în trafic o autoutilitară condusă de V. Vasile, de 20 de ani, care transporta pâine și produse de panificație. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că pentru cantitatea de 225 franzele de diferite mărimi și 15 produse de patiserie nu existau documente legale de proveniență și transport.  A fost dispusă confiscarea produselor în cauză în valoare de 200 de lei, sancționarea contravențională a societății comerciale cu suma de 5000 de lei și ridicarea în vederea confiscării a autoutilitarei cu o valoare în inventar de 25.000 de lei.

Adauga un comentariu

*