Motivati pentru a invinge!

Miercuri, 4 septembrie, în fața Primăriei Municipiului Onești s-a dat startul etapei finale a Concursului Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă. În acest an, etapa naţională se desfăşoară în judeţul Bacău, fiind organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Maior Constantin Ene” al județului Bacău.

La deschiderea festivă a competiţiei, colonel dr. Ion Burlui – inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a declarat: “Sub egida Zilei Pompierilor din România pe care o sărbătorim la 13 Septembrie, desfășurăm astăzi, faza finală a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă. Nu este o întâmplare că această etapă se desfășoară în Bacău, deoarece locația este legată de performața lotului din județul respectiv. După cum cunoașteți, nu este primul an când la Bacău se desfășoară această etapă. Acest lucru înseamnă, fără a fi părtinitor înainte de începerea concursului, că lotul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău s-a situat permanent pe locuri fruntașe. De altfel, toate loturile prezente la această etapă finală au tradiție în a obține rezultate bune și foarte bune la aceste concursuri. Apreciez modul în care este organizată activitatea aici la Onești, în primul rând din perspectiva instituţiilor publice care sunt apropiate faţă de ISU Bacău, lucru pe care îl consider firesc […]în ajutorul celor mulţi, al cetăţenilor, care nu aşteaptă de la noi decât un singur lucru, şi anume să putem să răspundem prezent atunci când ei au nevoie de noi. Urez succes tuturor concurenţilor!”. Tensiunea acumulată de echipele concurente ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă participante s-a descătuşat în Poligonul de instrucție al Detașamentului de Pompieri Onești. Prima “bătălie din marea confruntare”, în care sunt implicate 12 loturi sportive, a constituit-o proba „Scara de fereastră”. Motivarea de care au dat dovadă pompierii băcăuani le-a adus un binemeritat loc întâi la această probă, timpul total realizat de echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău fiind 93,66 de secunde. Strategiile aplicate de fiecare echipă în parte s-au concretizat în clasamentul rezultat la finalul probei. Pe loc secund al podiumului la proba „Scara de fereastră” s-a clasat echipa ISU Călăraşi, cu un timp total de 94,86 secunde, iar pe a treia treaptă a podiumului s-a situat echipa ISU Suceava, cu un timp total de 95,92 secunde.

Clasametul individual la această probă este următorul:

locul I – plt. maj. Pavel Cezar Bogdan din cadrul ISU Iași – 14,51 secunde;

locul II – plt. maj. Cîrnu Radu Iulian din cadrul ISU Suceava –  14,67 secunde;

locul III – plt. adj. Stoiciu Ionuț din cadrul ISU Călărași – 14,68 secunde.

Joi, 5 septembrie 2013, începând cu ora 08.30, pe stadionul din orașul Comănești s-a desfășurat cea de-a doua zi a etapei finale a Concursului Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă. Aici, concurenţii celor 12 echipe aliniate la start şi-au demonstrat abilitățile pe parcursul a două probe, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 de metri” şi „Ştafeta 4X100 de metri”.  Stadionul din orașul Comănești a fost scena “unei noi bătălii din marea confruntare” a celor mai buni pompieri din România. După ce în prima zi a competiției concurenții au descătușat, în proba „Scara de fereastră”, tensiunea acumulată înaintea startului, în cea de-a doua zi loturile participante au încercat să își consolideze poziția sau să câștige locuri în clasament. Îndârjirea cu care pompierii militari au concurat în cadrul probei „Pista cu obstacole pe 100 de metri” a făcut ca la finalul acesteia prima treaptă a podiumului să fie ocupată de echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău, timpul total realizat fiind 111,01 de secunde. Pe locul secund al podiumului, la proba „Pista cu obstacole pe 100 de metri”, s-a clasat echipa ISU Iași, cu un timp total de 112,41 secunde, iar pe a treia treaptă a podiumului s-a situat echipa ISU Călărași, cu un timp total de 112,46 secunde.

Clasametul individual la această probă este următorul:

locul I – plt. Lăzărescu Costel din cadrul ISUM București – 17,80 secunde;

locul II – plt. Herțanu Vlad din cadrul ISU Iași – 17,83 secunde;

locul III – plt. maj. Sobariu Dorin din cadrul ISU Călărași – 18,03 secunde.

Cea de-a doua probă a zile a constituit-o „Ştafeta 4X100 de metri”. Această probă spectaculoasă a dat ocazia echipelor să își demonstreze abilitățile în parcurgerea unui traseu cu obstacole și stingerea unui incendiu la tavă. La sfârșitul acestei penultime probe a etapei finale a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență, podiumul se prezenta astfel:

locul I – ISUJ Botoșani – 63,94 secunde;

locul II – ISUJ Iași – 64,03 secunde;

locul III – ISUJ Timiș – 64,08 secunde.

Concursurile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă se organizează în fiecare an, în perioada iunie – septembrie, şi au ca obiectiv fundamental dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă. Această competiţie face parte din Programul de Acţiuni pentru sărbătorirea Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România. Probele sunt identice cu cele ale concursurilor sportive internaţionale ale pompierilor, organizate de Comitetul Internaţional de Prevenire şi Stingere a Incendiilor.

Adauga un comentariu

*