Elevii din clasele mici vor avea manuale digitale

Aţi ridicat vreodată ghiozdanul unui elev? Este foarte greu, a recunoscut chiar ministrul educaţiei, Remus Pricopie. Câteva kilograme: manuale, caiete speciale, culegeri, plus echipamentul de Sport sau Desen, trusa de Matematică şi penarul. Mai fi mult mai bine din toamnă, ne asigură demnitarul. Manualele ar putea fi editate în două volume sau, şi mai bine, sub formă digitală, care să fie citite pe calculator sau pe tabletă. Manualele actuale sunt foarte vechi, de peste 10 ani nu au fost revizuite şi multe dintre acestea sunt dificile, la nivel de facultate. Din toamnă, încep schimbările, cu clasa întâi şi clasa a II-a. În timpul verii, vor fi organizate licitaţiile pentru manualele de la toate disciplinele. Forma electronică a manualelor va putea fi găsită şi descărcată pe un compact disc (CD) de pe Internet, la adresa www.manuale.edu.ro. Alături de manualul digital se vor găsi şi jocuri educative, animaţii, filme, simulări, exerciţii, ca să nu mai fie nevoie de culegeri şi alte cărţi suplimentare. Pentru clasele întâi şi a II-a, au fost elaborate programe noi care pun accentul pe comunicare, pe vocabular, pe descoperirea abilităţilor şi talentelor elevilor. De asemenea, elevii vor învăţa să lucreze în echipă, să cunoască mediul înconjurător şi norme de comportament în public. Pe parcursul anului şcolar, elevii vor învăţa să nu facă deosebire de rasă, de religie, de etnie, handicap, orietare sexuală, boală, inclusiv SIDA.

Autorii, experţi în domeniu

Nu oricine poate participa la elaborarea noilor manuale. Trebuie să fie experţi în domeniu, care să aibă experienţă în predarea disciplinei respective, să ştie să lucreze pe calculator. Primele manuale pentru clasa întâi vor fi pe băncile elevilor până la 5 noiembrie, iar la clasa a II-a, până la 15 ianuarie 2014. Până vor apărea manualele noi, se va preda după cele existente. Disciplinele pentru care se editează acestea sunt: Comunicare în limba română, Matematică şi explorarea mediului, Comunicare în limba maternă: germană, maghiară, rromani, rusă, slovacă, bulgară, cehă, croată, italiană, neogreacă, turcă, ucraineană.

Ce urmează?

Din anul şcolar următor, 2014 -2015, se vor elabora manuale noi pentru clasele a V-a şi a IX-a, din 2015-2016, pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a X-a, în 2016-2017, pentru clasele a VII-a şi a XI-a, iar în 2017-2018 pentru clasele a VIII-a şi a XII-a. Acest calendar a fost stabilit astfel încât elevul care intră în această toamnă în clasa întâi, să aibă în fiecare an un manual nou, care să fie în continuarea materiei deja învăţate.

Flash news

Ministerul Educaţiei a analizat situaţia manualelor care după care se învaţă acum. Concluziile sunt uluitoare. Jumătate din discipline nu au manuale, pentru că nu au fost bani, nu au fost aprobate sau tirajele sunt prea mici.
În clasele V-VIII, sunt cele mai vechi manuale: de peste zece ani nu au fost schimbate. La liceu, nu s-au mai editat manuale noi din 2007. În fiecare an, din 2009 până acum, s-au cheltuit peste 200.000 de euro pentru reeditarea manualelor vechi.  „Unele manuale de liceu au un nivel ştiinţific atât de ridicat încât pot fi asimilate cursurilor universitare”, afirmă Minsterul Educaţiei.

Adauga un comentariu

*