Hristos a Inviat!

Pastele – Invierea Domnului

Pastele din 2013 este sarbatorit de crestini pe 5 mai. Pastele sau Sfintele Pasti este sarbatoarea Invierii Domnului. De Pasti nu ne aducem aminte de moartea si invierea Domnului, ci le sarbatorim, caci ele se actualizeaza tainic.
„Paste” este un cuvant care vine in limba romana prin filiera greco-latina din teremenul ebraic „pesah”, iar cel ebraic din limba egipteana „paseh” si inseamna „trecere”. Pastele este o sarbatoare pe care o intalnim atat la crestini, cat si la iudei. Crestinii prin Paste sarbatoresc Invierea Domnului, iar evreii eliberarea din robia egipteana. Spre deosebire de Pastele crestin care este praznuit obligatoriu duminica, Pastele evreiesc poate fi sarbatorit in orice zi a saptamanii.

Cum trebuie sarbatorit Pastele

Pastele trebuie celebrat de crestini cu multa bucurie, dar si cu o oarecare pregatire. Crestinii nu trebuie sa uite ca li se cere o iesire din prea multele imprastieri ale acestei lumi, ca li se cere iubirea si iertarea semenilor.

De Paste, Lumina Sfanta se pogoara la Ierusalim

Mormantul lui Hristos din Ierusalim este locul in care se pogoara Lumina Sfanta, in noapte de Paste. Patriarhul Ierusalimului intra in cripta bisericii Mormantului Domnului si aduce de acolo lumina pogorata din cer, lumina care vesteste biruinta lui Hristos asupra mortii.

Pastele in invatatura Sfantului Ioan Gura de Aur

„Pentru Paste, nenumarate bunatati ni s-au adus noua. Pentru Sfintele Pasti, amagirea dracilor s-a pierdut, pentru Invierea aceasta luam in ras moartea, pentru Invierea aceasta trecem cu vederea viata aceasta de acum, pentru Invierea aceasta catre pofta celor ce vor sa fie ne sarguim, pentru Invierea aceasta, desi suntem infasurati cu trup, ne vom afla cu nimic mai prejos decat cei fara de trupuri, daca vom voi. Astazi s-au facut biruintele noastre cele stralucite. Astazi Stapanul nostru, dupa ce a pus biruinta impotriva mortii si dupa ce a stricat tirania diavolului, ne-a daruit prin Inviere calea catre mantuire. Deci toti sa ne bucuram, sa saltam, sa ne veselim! Caci, desi Stapanul nostru a biruit si a facut biruinta, totusi veselia si bucuria sunt si ale noastre, caci pe toate le-a lucrat pentru mantuirea noastra”. Salutul de Pasti este: Hristos a Inviat si se raspunde cu Adevarat a Inviat.

Data Pastelui pe perioada anilor 2013-2025

2013 – 5 mai
2014 – 20 aprilie
2015 – 12 aprilie
2016 – 1 mai
2017 – 16 aprilie
2018 – 8 aprilie
2019 – 28 aprilie
2020 – 19 aprilie
2021 – 2 mai
2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie

Adauga un comentariu

*