Masuri ale inspectorilor DSVSA in perioada sarbatorilor pascale

In scopul prevenirii unor episoade de toxiinfectii alimentare, in perioada 20 aprilie – 5 mai au fost si voe fi efectuate controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică. Controalele s-au desfasurat in echipe mixte cu reprezentanti ai IPJ Bacau si reprezentanti ai Grupei mobile de jandarmi Bacau.Au fost verificate un numar de 13 unitati de comercializare a pestelui, 41 obiective de comercializare a produselor alimentare. Aspecte urmarite cu ocazia controalelor:existenta documentelor privind autorizarea unitatilor si a activitatilor desfasurate in unitate, depozitarea si manipularea produselor alimentare igiena personalului respectarea conditiilor de bunastare a animalelor, gestionarea deseurilor de origine animala  existenta documentelor pentru animalele prezentate in targuri in vederea comercializarii, identificarea animalelor. În urma controalelor au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care amintim: nerespectarea cerintelor de igiena in  spatiile de lucru, nerespectarea cerintelor de depozitare a produselor alimentare, lipsa documentelor privind atestarea sanatatii pentru animalele destinate comercializarii in targuri. Pentru deficientele constatate au fost aplicate de reprezentantii DSVSA Bacau un numar de  5 sanctiuni in valoare de 5400  lei si  8 avertismente. De asemenea s-a dispus confiscarea a 387 kg peste pentru nerespectarea conditiilor de depozitare si etichetare. La nivelul DSVSA, al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi al circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, in perioada 20.04-04.05.2013  va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că, în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, se vor aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Carnea provenită din abatoarele autorizate sanitar veterinar va fi depozitată cu respectarea condiţiilor de igienă şi a condiţiilor de temperatură prevăzute de legislaţie. Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare, fiind interzisă livrarea acesteia către alte unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar. In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care in urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzatoare. Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare. In vederea desfasurarii corespunzatoare a acestor actiuni, apelam la reprezentatii autoritatilor locale pentru a ne sprijini in aplicarea acestor masuri in sopul prevenirii aparitiei unor  toxiinfectii alimentare si a incercarilor de frauda sanitara. DSVSA Bacau recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi autorizate sanitar veterinar. În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului îmbolnăvirii. Este interzisă comercializarea produselor de origine animală în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar sau care nu sunt supravegheate de către autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială. Este interzisa organizarea  de  mese festive de  catre unitatile de alimentatie publica,  cu produse de origine animala ( carne de vita si porc ) provenite din sacrificarile in gospodaria proprie. Consumatorii nu trebuie să cumpere din unităţile de comercializare produse care nu sunt etichetate sau care prezinta semne de alterareIn cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 –  DSVSA Bacau. 

Dr Vlad Gheorghita, Director executiv 

                                                            

Adauga un comentariu

*