Inspectoratul Judetean de Jandarmi, la ora bilantului

Activitatea desfăşurată în primele luni ale anului 2013, a avut drept obiective îndeplinirea cu răspundere a sarcinilor, atribuţiilor funcţionale şi misiunilor încredinţate, protejarea valorilor fundamentale ale cetăţenilor, dar şi eficientizarea misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor.           O atenţie deosebită am acordat prevenirii situaţiilor de risc în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, în scopul asigurării climatului de ordine şi siguranţă publică, creşterii gradului de siguranţă al elevilor şi personalului didactic. Pentru asigurarea transparenţei acţiunilor desfăşurate de jandarmi în folosul cetăţenilor, vă prezentăm în continuare o sinteză a rezultatelor obţinute de la începutul anului curent.

  Pe linia executării misiunilor de ordine publică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău a executat un număr de 3083 misiuni atât independent cât şi în cooperare şi colaborare cu alte instituţii, având drept scop asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de competenţă teritorială, apărarea drepturilor cetăţenilor şi protecţia acestora, apărarea proprietăţii publice şi private, prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională şi penală, din care: 1574 misiuni de menţinere a ordinii publice, 340 misiuni de asigurare a ordinii publice, 253 acţiuni de intervenţie, 299 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii şi 134 acţiuni executate cu organizaţii, agenţii, oficii centrale de stat sau locale.

Pe linia constatării faptelor de natura penală

În perioada de referinţă, s-au instrumentat şi înaintat spre competenta soluţionare parchetelor un număr de 161 dosare penale. Cu ocazia întocmirii celor 161 dosare s-a constatat un număr de 166 infracţiuni şi au fost identificaţi un număr de 182 făptuitori. Pe genuri de infracţiuni, situaţia se prezintă astfel: –         153 infracţiuni de furt; 7 infracţiuni de distrugere; 2 loviri sau alte violenţe;         4 infracţiuni conform prevederilor art. 2, alin.(1), pct.1 Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii si liniştii publice.

În dosarul înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti s-au instrumentat faptele de “distrugere”, prevăzută şi sancţionată de art. 217 C.P. şi „portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor… a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere” săvarşite de numitul S. S., care, în data de 21.01.2013, în jurul orei 02.00, a fost depistat după ce, pe fondul consumului de alcool şi a unor neînţelegeri cu personalul unui magazin situat pe strada Mărăseşti, din municipiul Oneşti, a distrus geamurile acestuia, iar ocazia controlului corporal executat, asupra sa a fost găsită o lamă de bărbierit

În dosarul înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău s-au instrumentat faptele de “lovire sau alte violenţe” şi “distrugere”, prevăzute şi sancţionate de art. 180 şi 217 C.P., săvarşite de numitul S.R., care, în data de 08.02.2013, în jurul orelor 07.15, a fost depistat în staţia  de autobúz McDonalds din mun. Bacau, după ce l-a lovit cu palma peste faţă pe numitul S.I., controlor S.C. Transport Public S.A. Bacău şi  i-a deteriorat ochelarii pe care acesta îi purta.

Pe linie de contravenţii , activitatea s-a concretizat în aplicarea unui număr de 1687 sancţiuni contravenţionale, din care 1214 au fost amenzi în valoare de 295.200 lei iar 473 avertismente . Sancţiunile contravenţionale aplicate în această perioadă au fost în majoritate la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii si liniştii publice.  Pe linia activităţilor de prevenire si combatere a faptelor antisociale se află în desfăşurare trei programe preventiv educativ de informare şi conştientizare:  „ŞCOALA TA FĂRĂ DROGURI”, „SĂ ÎNCURAJĂM SPECTACOLUL SPORTIV”, „JANDARMUL PRIETENUL CELOR CARE RESPECTA LEGEA”

Adauga un comentariu

*