Exodul de cadre medicale in atentia Comisiei Europene

Europarlamentarul Minodora Cliveti a adresat o intrebare Comisiei Europene in legatura cu exodul de cadre medicale din unele state membre UE, inclusiv Romania, catre alte state din interiorul si dinafara Europei.

 

 

„In ultimii ani Romania a pierdut circa un sfert dintre medicii si cadrele medicale medii, care folosind dreptul la libera circulatie in spatiul european, au preferat sa munceasca in tari din vestul Europei si in afara Uniunii Europene, unde sunt mult mai bine platiti. De asemenea, acest fenomen s-a constatat si in cazul altor state membre UE.

 

In plus, plecarea medicilor este incurajata de diverse agentii care recruteaza aceste categorii profesionale indiferent de varsta, ba chiar preferendu-i pe cei mai varstnici, deci experimentati.

 

Formarea acestor cadre se face in institutii publice, finantate de stat, cu mari eforturi nationale.

Pacientii romani sunt obligati sa apeleze la tot mai putini medici (ceea ce poate incuraja coruptia), la medici mai putini calificati, sau tot mai ocupati, ingrijirea sanatatii in spitale sau ambulatoriu devenind practic prohibitiva pentru multi romani.

 

Desi in acest domeniu politica nationala a fiecarui stat membru este suverana, fiind vorba totusi de un stat membru UE, nu crede Comisia Europeana ca ar trebui facuta o analiza la nivel european si gasite solutii europene pentru compensarea statelor membre care-si pierd personalul calificat in domeniul medical si pentru asigurarea egalitatii de sanse pentru toti cetatenii europeni in domeniul ingrijirii sanatatii?”

 

Aceasta intrebare a fost adresata Comisiei Europene la 13 nov ac.

 

Adauga un comentariu

*