Jandarmii bacauani, oameni de ordine si pelerini

Peste 74.000 de pelerini stau la o coada de aproximativ patru kilometri, in pofida ploii si a frigului, pana sambata seara, pentru a ajunge sa se inchine la raclele cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfantului Cuviois Teofil, acestea din urma fiind aduse special de la o manastire din Ucraina.

Ca in fiecare an, Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau i-a revenit si de aceasta data sarcina de a asigura masurile de liniste si ordine publica in cadrul manifestarilor prilejuite de hramul Cuvioasei Sfinte Parascheva, de la Iasi. Celor 300 de jandarmi bacauani li s-au adaugat 150 colegi de la Gruparea Mobila de Jandarmi Tg. Mures,  si inca 100 de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Iasi, lor alaturandu-se  politistii IJPolitie Iasi si Politia Locala Iasi. De aproape o saptamana, cei 300 de jandarmi bacauani, dirijati de col. Ghiorghi Stan, comandantul Gruparii de Mobila de Jandarmi Bacau, cel care a detinut pe toata aceasta perioada si comanda dispozitivului, au reusit sa ia masurile necesare pentru ca deplasarea pelerinilor veniti din toate colturile tarii spre moastele Cuvioasei Sfinte Parascvheva, depuse in fata Mitropoliei. Daca in prima parte a saptamanii timpul a mai tinut si cu pelerinii dar si cu jandarmii, de sambata dimineata ploaia s-a asternut peste „dulcele targ al Iesilor”, fara sa faca insa ca numarul pelerinilor sa se imputineze, ci, din contra, acesta sa creasca de la ora la ora. Sambata am fost in mijlocul jandarmilor bacauani. L-am gasit pe colonelul Ghiorghi Stan ud pana la piele, aflat in mijlocul dispozitivului, parca sfidand prin tinuta sa primavarateca, vreme cainoasa de afara. Maiorul Marius Taranu, cel care a reusit sa informeze cu mult profesionalism presa din toata tara asupra evenimentelor ce s-au petrecut cu aceasta ocazie, se afla, la fel, angrenat intr-o transmisie telefonica ce l-a surprins in ploaie, fara cascheta si imbracat sumar. „Asta ni-i meseria”, spun ce doi la unison. O meserie grea, dar si frumoasa, jandarmii bacauni neplangandu-se de conditiile vitrege in care erau nevoiti sa dirijeze deplasarea pelerinilor catre moaste. Maiorul Marius Taranu ne-a declarat, sambata, ca la ora 21,  48.000 de persoane formeaza un rand de circa patru kilometri lungime, iar din cauza frigului si a lipsei de mancare, in cursul noptii 148 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale din partea echipelor de pe Ambulanta, celor de la Crucea Rosie sau SMURD. El a tinut sa precizeze ca pana la acea ora, aproape 74.000 de pelerini s-au inchinat la raclele cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si cele ale Sfantului Cuvios Teofil, depuse intr-un baldachin special amenajat in Curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
Sambata, jandarmii bacauani au avut o noua misiune, sa asigure ordinea la Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde  a avut loc primirea oficiala a Patriarhului Romaniei si a Mitropolitului Cehiei si Slovaciei. De asemenea, tot sambata a avut  loc inaugurarea noului sediu al Policlinicii Centrului Medical Providenta al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Iasiul, cel mai mare centru de pelerinaj din tara

In fiecare an, in preajma datei de 14 octombrie, cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iasiul se transforma in unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din tara. Totodata, in aceasta perioada au loc si Sarbatorile Iasului, fiind programate numeroase activitati culturale, concerte si evenimente sportive. Peste 74.000 de credinciosi au asteptat in ploaie sa treaca prin fata moastelor Sf. Cuv. Parascheva si a Sf. Cuv. Teofil depuse pe platoul din fata Catedralei Mitropolitane. „In tot acest timp au fost aplicate 11 sanctiuni contraventionale, din care 5 avertismente si 6 amezi in valoare de circa 15.000 lei pentru cersetorie, comercializare de produse fara acte de provenienta si provocare de scandal”, spune maiorul Marius Taranu. Jandarmii de la Brigada Mobila din Bacau au gasit o geanta in care se aflau mai multe acte si suma de 1.000 lei. Proprietara, din Iasi, de 52 de ani, a fost identificata la scurt timp. Frigul, oboseala, alimentaţia necorespunzătoare şi bolile preexistente au contribuit la creşterea numărului de pacienţi veniţi în Unitatea de Primire Urgenţe. O statistică făcută de către spitale cu privire la numărul de pacienţi din perioada hramului Sfintei Parascheva arată că stările lipotimice, tetaniile, puseele hipertensive, accidentele ischemice tranzitorii sau episoadele de anxietate paroxistică au dominat patologia perioadei. „Gastritele, ulcere şi enterocolitele, legate de tipul şi modul de alimentaţie sau de nerespectarea regulilor de igienă au fost rezolvate rapid prin terapia de urgenţă, iar pacienţii s-au reîntors la pelerinaj. Femeile din rural, cu vârste de peste 55 de ani, au fost cele care au solicitat cel mai adesea ajutor medical. Cei ajunşi în scopuri mai puţin ecumenice au avut patologie traumatică, plăgi, luxaţii, entorse, sau legate de excesele alimentare sau alcoolice“, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, şeful Secţiei exterioare de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi. Unui barbat de 27 de ani, insotit de un copil si care se aflau la rand, i s-a facut rau si a cazut in mijlocul strazii. A fost chemata Ambulanta, iar copilul a fost preluat de jandarmi care au reusit sa-i identifice mama si sa-l incredinteze acesteia.

O duminica plina de evenimente

Duminica iesenii vor avea parte de o avalansa de evenimente, care vor marca incheierea oficiala a Sarbatorilor Iasului. Incepand de dimineata, programul ultimei zile din cadrul Sarbatorilor Iasului este deschis de slujba care va fi sustinuta pe podiumul din fata Mitropoliei, Sfanta Liturghie urmand a fi oficiata incepand cu ora 09.00. Dupa slujba, la Masa Pelerinilor, care va fi organizata la Cantina de Ajutor Social din spatele Mitropoliei, vor fi impartite pelerinilor 70.000 de sarmale si cate un pahar de vin sau bere. In jurul orei 14.00, daca vremea va permite, municipalitatea a programat in fata Teatrului National o demonstratie de parasutism. Tot duminica, incepand cu ora 17.00, municipalitatea va organiza Seara Valorilor, in Sala Mare a Palatului Roznovanu. In jur de 18.30 este programata si Retragerea cu Torte, organizata de Garnizoana Iasi, pe traseul Piata Unirii – Palatul Culturii. Teatrul National „Vasile Alecsandri”  a programat o noua reprezentatie a spectacolului „Iasii in carnaval”, de Vasile Alecsandri, incepand cu ora 19.00. Pelerinii care vor ramane la Iasi si in noaptea de duminica spre luni, vor putea sa se adaposteasca pe timpul noptii in corturile de pe strada Closca, din parcare bisericii Sfantul Gheorghe, intre orele 22.00-04.00 cacestia urmand a primi ceaiuri.

Starea de fapt a omului de rand

Colonelul Ghiorghi Stan ne relata un fapt care l-a socat profund. „Au venit diferite societati sau organizatii nonguvernamentale care au adus mancare pentru perlerini. Asa ceva n-am vazut niciodata. O bataie in toata regula pentru o sarmala sau o lingura de pilaf. Au ajuns sa ia mancarea cazuta oe trotuar si sa o manance asa. O fi sarac romanul, dar parca prea tine de bun simt sau cultura. Gesturi, poate necondamnabile, dar care reflecta starea de fapt a omului de rand de la noi”,  spune colonelul Ghiorghi Stan. Asa este, pentru ca n-am vazut nicio  personalitate a vietii politice sau culturale sa stea la o coada de peste patru kilometri, ce se intindea de la intersectia Podu Cantemir cu Splaiul Bahluiului.

Intorsi de la racla, n-au mai ajuns acasa

La intoarcerea spre Bacau, am asteptat timp de aproape o jumatate de ora ca circulatia, intrerupta in apropiere de satul Baltati, sa se reia. Avusese loc un grav accider rutier, soldat cu decesul a doua persoane, alte doua victime aflandu-se in stare grava la spital. Persoanele care au murit erau un barbat de 87 de ani si fiica lui, de 47 de ani. Ei se aflau intr-un Matiz, cu numere de Neamt, si se indreptau spre casa, dupa ce au fost la racla Sfintei. Din nefericire, un Opel Corsa care venea din sens opus, a lovit Matizul in partea laterala provocand tragedia. Din cate se pare, vinovata este soferita care conducea Matizul, deoarece dupa o curba a intrat pe contrasens. Pentru scoaterea persoanelor din masina a fost nevoie de interventia echipajelor de descarcerare. In masina erau colacei si lumanari. Ambele autoturisme rau conduse de femei, singura care a scapat teafara fiind cea a autoturismului Opel Corsa, care intrase pe contrasens.


Adauga un comentariu

*