Ziua Mondială a Laptelui în Școli marcată prin lansarea concursului naţional de creaţie „Orașul de lapte”

Tetra Pak a lansat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului și FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) concursul național de creație „Orașul de lapte”, marcând astfel sărbătorirea Zilei Mondiale a Laptelui în Şcoli. Prin acest concurs, elevii din clasele I-IV şi V-VIII sunt invitaţi să își manifeste creativitatea folosind ambalaje de carton reciclabile provenind de la cutii de lapte şcolar consumat în clasă. Concursul se va derula în perioada 1 octombrie – 21 noiembrie 2012, cu mențiunea că lucrările copiilor pot fi înscrise pe site-ul www.laptescolar.ro doar în perioada 15-22 octombrie. 

Copiii noștri învață prin joacă; de aceea, inițiativele Tetra Pak adresate elevilor au inclus de-a lungul timpului, atât o componenta educativă, cât și una distractivă. Am încurajat întotdeauna creativitatea, munca în echipă și responsabilitatea față de mediu prin colectarea și reciclarea cutiilor de lapte școlar. Prin programele noastre dorim să readucem în discuție importanța consumului de lapte în alimentația și dezvoltarea armonioasă a copiilor și educarea lor în spiritul respectului față de hrană și mediu. De altfel, prin departamentul internaţional Food for Development Dezvoltare (FfDO), compania noastră este un susţinător al programelor de nutriţie în şcoli peste tot în lume”, precizează Cristina Dumitru, Communication and Environment Manager, Tetra Pak România și Republica Moldova. „Programul european „Lapte în şcoli” urmăreşte promovarea unei alimentaţii corecte şi echilibrate în rândul copiilor deoarece laptele este un aliment esenţial. Astfel, copiii îşi formează obiceiuri nutriţionale corecte. Programul european răspunde unei nevoi sociale identificate pentru copiii care provin din familii cu situații sociale deosebite. Conform ultimelor date oficiale, în România, în anul școlar 2011-2012 2.270.523 de copii din învățământul de masă preșcolar, gimnazial și special au beneficiat de acest program. „Laptele în școli” are atât caracter educativ, cât şi social deoarece contribuie la reducerea abandonului şcolar, un fenomen îngrijorător la nivel mondial, dar şi o problemă cu care se confruntă familiile sărace din România”, a declarat Bogdan Bazgă, reprezentant FAO în România, ofiţer de legătură guvernamental pentru UN-FAO.

Despre concursul “Oraşul de lapte”

Tetra Pak, împreună cu Ministerul Educaţiei şi FAO, a lansat concursul naţional cu premii, denumit “Orașul de lapte” pentru a motiva elevii din clasele I-VIII să recicleze cutiile de lapte şcolar şi să îşi dezvolte un comportament responsabil faţă de mediul înconjurător. Concursul stimulează spiritul de echipă şi a creativitatea elevilor şi le oferă posibilitatea de a câştiga premii individuale, dar si premii utile pentru clasă și cadrul didactic coordonator

Etapele concursului

  • Realizare machetă/ oraș de lapte: 1-22.10.2012 (ora 11:59 dimineața)
  • Înscriere în concurs: 15.10 (h 12 ziua) – 22.10 (h 11:59 dimineața)
  • Votare: 22.10 (h 12 ziua) – 5.11 (h 11:59 dimineața)
  • Jurizare: 5.11 (h 12 ziua) – 12.11 (h 11:59 dimineața)
  • Anunțarea rezultatelor: 18-21.11

Echipele care doresc să participe la concurs trebuie să fie formate din minim 2 și maxim 10 elevi și un cadru didactic coordonator, toți din aceeași școală și să realizeze un proiect, în funcție de grupa de vârstă, care să respecte condiţiile specificate şi paşii de înscriere disponibili pe site-ul concursului www.laptescolar.ro. Vor fi desemnate câte 3 echipe câştigătoare pentru fiecare categorie de vârstă fiind acordate atât premii pentru echipă, utile pentru clasă şi şcoală, cât şi premii individuale pentru copii și cadrul didactic coordonator.

Premiul 1 (unul pentru clasele I-IV, unul pentru V-VIII):

  • Premiu pentru clasă sau şcoală: 1 notebook Dell Inspiron cu videoproiector și ecran de proiecție
  • Premiul pentru cadrul didactic: Tabletă Samsung Galaxy Tab2
  • Premiul pentru fiecare elev participant al echipei: 1 bicicletă

Premiul 2 (unul pentru clasele I-IV, unul pentru V-VIII):

  • Premiu pentru clasă sau şcoală: 1 notebook Dell Inspiron cu videoproiector
  • Premiul pentru cadrul didactic: Tabletă Samsung Galaxy Tab2
  • Premiul pentru fiecare elev participant al echipei: 1 bicicletă

 

Premil 3 (unul pentru clasele I-IV, unul pentru V-VIII):

  • Premiu pentru clasă sau şcoală: 1 notebook Dell Inspiron
  • Premiul pentru cadrul didactic: Tabletă Samsung Galaxy Tab2
  • Premiul pentru fiecare elev participant al echipei: 1 bicicletă

Despre Tetra Pak

Tetra Pak este liderul mondial în soluţii de procesare, ambalare şi distribuire a produselor alimentare lichide. Lucrând îndeaproape cu clienţii şi furnizorii noştri, oferim produse sigure, inovatoare şi în armonie cu protecţia mediului înconjurător, care satisfac în fiecare zi cerinţele a sute de milioane de oameni din peste 170 de ţări din lume. Având aproximativ 22,000 de angajaţi şi operaţiuni în peste 85 de ţări, noi credem în asumarea cu responsabilitate a poziţiei de lider în industria de profil pentru crearea unei creşteri profitabile în armonie cu protecţia mediului înconjurător şi cu o bună conduită socială. Departamentul internaţional Food for Development (FfDO) se implică de peste 50 de ani în promovarea şi sprijinirea programelor de nutriţie şcolară în diverse ţări din întreaga lume. Acest departament, împreună cu resursele specializate la nivel naţional ale Tetra Pak, lucrează în parteneriat cu guverne, agenţii de dezvoltare, organizaţii neguvernamentale şi clienţi pentru a oferi expertiza necesară industriei de profil, know-how şi solutii de procesare, susţinere pentru implementarea programelor de distribuţie a laptelui în şcoli şi activităţi de educaţie pentru reciclare. Prin eforturile depuse, Food for Development (FfDO), contribuie la furnizarea a 6,7 miliarde cutii cu lapte şi a altor băuturi nutritive către 51 de milioane de copii, în peste 50 de ţări din întreaga lume: Food for Development. Motto-ul nostru, „PROTEJEAZĂ CE E BUN™”, reflectă viziunea noastră de a oferi alimente sănătoase şi disponibile oriunde. Mai multe informaţii despre Tetra Pak sunt disponibile pe www.tetrapak.ro

Despre FAO

FAO – Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură este o agenţie specializată a Naţiunilor Unite fondată în 1945 care luptă pentru eradicarea foametei, malnutriţiei şi sărăciei pe plan internaţional. FAO funcţionează ca un forum neutru de dezbateri şi negocieri între statele lumii, reprezintă o sursă esenţială de informaţii în domeniu şi acordă asistenţă statelor în curs de dezvoltare, în vederea modernizării şi eficientizării agriculturii, silviculturii şi pescuitului, pentru  asigurarea unei mai bune nutriţii la nivel mondial. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) susţine această sărbătoare şi sprijină eforturile tuturor statelor şi organizaţiilor care promovează importanţa laptelui în alimentaţia şcolarilor şi educării populaţiei cu privire la o alimentaţie echilibrată. În prezent, FAO reprezintă un centru mondial de referinţă pentru implementarea programelor nutriţionale în şcoli şi oferă consiliere şi asistenţă tuturor ţărilor care doresc să pună în aplicare un astfel de program. FAO colaborează cu multe organizaţii naţionale şi internaţionale şi oferă autorităţilor cu atribuţii în implementarea programelor nutriţionale în şcoli, posibilitatea de a face schimb de experienţă şi informaţii relevante cu privire la modul în care funcţionează astfel de programe. La iniţiativa FAO, Ziua Mondială a Laptelui şcolar se sărbătoreşte în fiecare an, în ultima zi de miercuri a lunii septembrie.

Adauga un comentariu

*