“Voteaza legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!”

În contextul campaniei electorale gererată de referendumul pentru demiterea președintelui,  Ministerului Administrației și Internelor, desfășoară o campanie de informare și conştientizare a cetăţenilor români cu drept de vot, cu privire la riscurile nerespectării legislaţiei referitoare la procesul electoral.

 Campania “Votează legal” se va desfăşura în perioada 16-29 iulie, și are ca scop informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români cu drept de vot asupra sancţiunilor prevăzute de lege în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare. Pentru promovarea mesajului campaniei, MAI a realizat, prin mijloace proprii, 70.000 de afişe tip A2, 350.000 de flyere tip A6, un spot video cu o durată de 20 de secunde şi trei spoturi audio.În județul Bacău afişele vor fi postate în locuri accesibile iar pliantele vor fi distribuite cu preponderenţă în mediul rural, dar şi în locurile cu trafic ridicat şi în secţiile de votare. Poliţiştii recomandă tuturor cetăţenilor să respecte legea şi să anunţe, la numărul unic de urgenţă 112, orice faptă prin care se încalcă reglementările electorale în vigoare.

Vă informăm că:

* În cazul în care vă aflaţi, în ziua referendumului, în altă localitate decât cea în care sunteţi înscris în lista electorală, puteţi vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

* Autorităţile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetăţenii care săvârşesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii.Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile, de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv, tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple şi se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.

* Alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului riscă închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Şi tentativa se pedepseşte cu închisoare.

Adauga un comentariu

*