Zece ani de la infiintarea EFSA

În acest an, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor – EFSA, aniversează 10 ani de la înfiinţare, prilej cu care organizează o serie de manifestări ştiinţifice, menite să marcheze acest an aniversar. Unul dintre aceste evenimente este conferinţa ştiinţifică cu tema “Provocarea limitelor în evaluarea riscului – schimb de experienţă“ care se va desfăşura în luna noiembrie, la Parma, în Italia. Autoritatea a fost infiintata in anul 2002 ca urmare a unei serii de panici legate de alimente care au facut opinia publica europeana sa-si exprime preocuparea in ceea ce priveste siguranta alimentelor si capacitatea autoritatilor de reglementare in domeniu de a asigura o protectie deplina a consumatorilor. Fondata de Comunitatea Europeana ca agentie independenta, EFSA actioneaza cu o totala deschidere si transparenta si se dedica furnizarii de informatii competente asupra riscurilor asociate cu lantul alimentar.  Munca EFSA vizeaza doua aspecte: evaluarea si comunicarea riscurilor.

Evaluarea riscurilor

Comitetul Stiintific al EFSA si grupurile sale de experti furnizeaza evaluari ale riscurilor asupra tuturor problemelor legate de siguranta alimentelor si alimentatiei, inclusiv sanatatea si bunastarea animalelor si protectia plantelor. EFSA furnizeaza Comisiei Europene,Parlamentului European si Statelor Membre o baza stiintifica solida pe care sa-si intemeieze legislatia si politicile legate de siguranta alimentelor si alimentatiei. De asemenea, autoritatea este consultata in ceea ce priveste legislatia Comunitatii asupra problemelor de nutritie.

Comunicarea riscurilor

EFSA incearca sa se asigure ca toate partile interesate si publicul larg primesc informatii oportune, de incredere obiective si semnificative bazate pe evaluarea riscurilor si expertiza stiintifica a Comitetului Stiintific. Comunicarea propriilor initiative si asigurarea colaborarii si coerentei in spatial Statelor Membre sunt esentiale pentru mentinerea increderii consumatorilor in procesul de evaluare a riscurilor. Autoritatea funcționează în strânsă cooperare cu organismele competente din statele membre care îndeplinesc atribuții similare.Autoritatea, Comisia și statele membre cooperează pentru promovarea unei coerențe efective între funcțiile de evaluare a riscului, gestiunea riscului și comunicarea riscului. Statele membre cooperează cu Autoritatea pentru asigurarea îndeplinirii competențelor sale.

Atribuțiile Autorității 

Să furnizeze instituțiilor comunitare și statelor membre cea mai bună consultanță științifică în toate cazurile prevăzute de legislația comunitară și în privința oricăror probleme care sunt de competența sa; să promoveze și să coordoneze realizarea unor metodologii uniforme de evaluare a riscului în domeniile ce fac parte din atribuțiile sale; să furnizeze asistență științifică și tehnică Comisiei în domeniile care țin de competența sa și, atunci când i se cere aceasta, în interpretarea și analizarea avizelor privind evaluarea riscului; să comande studii științifice necesare pentru realizarea misiunii sale; să caute, să colecteze, să colaționeze, să analizeze și să rezume date științifice și tehnice din domeniile care se încadrează în misiunea sa; să întreprindă acțiuni de identificare și caracterizare a riscurilor ce pot apărea în domeniile aflate în cadrul misiunii sale; să instituie un sistem de rețele de organizații funcționând în domeniile care țin de competența sa și să răspundă pentru funcționarea lor; să asigure asistență științifică și tehnică, la cererea Comisiei, pentru procedurile de gestionare a crizelor implementate de Comisie cu privire la siguranța produselor alimentare și a hranei pentru animale; să asigure asistență științifică și tehnică, la cererea Comisiei, în vederea îmbunătățirii cooperării dintre Comunitate, statele candidate, organizațiile internaționale și țările terțe, în domeniile care se încadrează în misiunea sa; să ia măsuri pentru ca publicul și părțile interesate să primească informații rapide, demne de încredere, obiective și cuprinzătoare în domeniile care se încadrează în misiunea sa; să își exprime, în mod independent, propriile concluzii și orientări în problemele care se încadrează în misiunea sa; să execute oricare altă sarcină care i se atribuie de către Comisie în cadrul misiunii sale. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a fost înfiinţată ca parte dintr-un program amplu menit să îmbunătăţească siguranţa alimentară, să asigure protecţia consumatorilor şi să restabilească şi să menţină încrederea publicului în siguranţa alimentelor de pe piaţă. EFSA oferă consiliere ştiinţifică independentă cu privire la toate chestiunile care au impact direct sau indirect asupra siguranţei alimentare – inclusiv siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, nutriţia, sănătatea şi bunăstarea animalelor şi protecţia şi sănătatea plantelor. Autoritatea comunică riscurile identificate în mod deschis şi transparent. Evaluările de risc efectuate de către EFSA asigură o bază ştiinţifică solidă pentru definirea politicilor şi normelor europene. În acelaşi timp, acestea sprijină Comisia Europeană, Parlamentul European şi statele membre în procesul decizional cu privire la gestionarea eficientă şi timpurie a riscurilor. Culegerea şi analizarea datelor ştiinţifice, identificarea riscurilor emergente şi sprijinul ştiinţific acordat Comisiei, în special în caz de crize alimentare, fac, de asemenea, parte din atribuţiile EFSA, conform prevederilor Regulamentului de înfiinţare (CE) nr. 178/2002 din 28 ianuarie 2002.

 

Adauga un comentariu

*