Limba română devine limbă obligatorie a statului român

O lege aprobată de Senat şi care îi vizează pe românii din Harghita, Covasna, Mureş şi alte zone în care poplaţia de origine maghiară este majoritară va face ca funcţionarii publici care nu cunosc limba română să-şi piardă locul de muncă. Astfel, toţi funcţionarii publici vor trebui să cunoască limba română iar salariaţii din instituţii şi autorităţi publice care refuză să vorbească limba română vor fi concediaţi.

Propunerea legislativă pentru modificare a Codului Muncii a fost iniţiată de deputatul independent Daniel Oajdea şi precizează faptul că încadrarea salariaţilor la instituţiile, autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, şi cu îndeplinirea condiţiilor de bază ca orice persoană angajată pe teritoriul României să cunoască limba română, scris şi vorbit. Ministerul Educaţiei va avea obligaţia să elaboreze un ghid care să cuprindă nivelul de cunoaştere al limbii române, în baza căruia se va face apoi evaluarea angajaţilor.„Orice persoană care constată că în aceste instituţii sunt angajate persoane care nu cunosc limba română se poate adresa cu o sesizare scrisă instituţiei în cauză sau celor ierarhic superioare prin care se semnalează acest lucru, persoanele nominalizate urmând să fie examinate în maxim 15 zile de la depunerea sesizării“, se mai arată în proiectul de lege. Proiectul va fi transmis, în forma propusă de iniţiatori, Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.Comisia pentru muncă a adoptat un raport negativ la acest proiect, argumentând că, pentru categoria de angajaţi vizată, cunoaşterea limbii române este o condiţie generală prealabilă obligatorie pentru a participa la concurs sau examen în vederea încadrării în muncă la o autoritate sau instituţie publică. Pe de altă parte, iniţiatorul susţine că proiectul de lege nu aduce atingere minorităţilor din România şi nu afectează sau restrânge drepturile legitime ale acestora.

Comentarii

  1. SINTEM ROMINI , TARA IN CARE LOCUIM SE CHIAMA ROMANIA SINTEM OBLIGATI CU TOTI SA CUNOASTEM ,STUDIEM LIMBA ROMINA INDIFERENT IN ORICE COLT DE TARA NE GASIM .LIMBA ROMINA ESTE VALABILA SI PENTRU CEI DIN ARDEAL SI EI TRAIESC IN ROMINIA SI SINT ROMINI.

  2. Elena din Troia a zis:

    Elena draga, si in Ardeal si in Moldova tot cu â se scrie in interiorul cuvantului, tot sunt se spune, tot român si România trebuie sa reusim sa scriem. 4 clase absolvite pe bune sunt necesare pentru oricine, inainte sa emita o parere asa agresiv-superioara, ca a ta.

Adauga un comentariu

*