Deschidere de an universitar la Bacau

Ieri dimineata, la cele doua universitati din municipiul Bacau a fost deschis oficial, si festiv, noul an universitar. Reporterii au fost antrenati intr-o adevarata cursa contracronometru, deoarece intre cele doua festivitati de deschidere a fost un interval de numai o ora, Universitatea „George Bacovia” avand programata festivitatea din Aula „Moldova” de la ora 10.00, iar Universitetea „Vasile Alecsandri”, in aula cu numele poetului „Pastelurilor”, de la ora 11.00.

Tonus optimist la „George Bacovia”

Universitatea „George Bacovia” (acreditata la 23 aprilie 2002) si-a onorat „studentii debutanti” rezervandu-le nu mai putin de trei randuri in Aula „Moldova”. Si totusi, locurile n-au fost suficiente, pentru ca „bobocii” au fost destul de multi: 400 la cursurile de licenta si 300 la cursurile de masterat! Cifra, multumitoare daca avem in vedere frisoanele la scara nationala provocate de tragedia de la Bac, a fost, credem noi, una din sursele tonusului optimist care a caracterizat cuvantul de deschidere al rectorului UGB (a 20-a festivitate de deschidere!), prof.univ. dr.ing. Dumitru Bontas. Rectorul UGB a „navigat” putin printre cei trei piloni existentiali desemnati de scoala academica suedeza, templul, turnul si piata, zabovind ceva mai mult asupra templului, pentru a trece in revista principalele atu-uri ale Universitatii pe care o conduce si pentru a concuziona ca „accesul nelimitat la internet, la toate bibliotecile lumii, la programele oricarei universitati din Europa sau de peste Ocean, relatiile speciale cu profesorii vostri, dotarile de utlima generatie de care veti beneficia aici va vor convinge ca ati facut cea mai buna alegere devenind studentii universitatii noastre”. „Trebuie sa ne adaptam cat mai rapid, cat mai eficient la noile conditii generate de criza – a mai spus rectorul Dumitru Bontas -, trebuie sa devenim o universitate antreprenoriala, sa deschidem societati, singuri sau in parteneriat, sa beneficiem cat mai mult de noul Centru de Achizitii si Afaceri si de Parcul industrial de la Hemeius, sa devenim o universitate bogata”. Dintre invitati au luat cuvantul prefectul Constantin Scripat, Dumitru Braneanu – vicepresedinte al Consiliului Judetean si prof.univ.dr. Raveica – prorector al Universitatii „Vasile Alecsandri”. Un moment emotionant a fost cel al decernarii titlului onorific de Profesor Emerit profesorilor universitari Dumitru Bontas si Willi Pavalaoia, doi dintre fondatorii UGB, aflati in pragul varstei de pensionare.

„Bobocii” (si nu numai ei) au generat optimism si la Universitea „Vasile Alecsandri”

Auspicii dintre cele mai bune si pentru Universitatea „Vasile Alecsandri”, la inceputul noului an universitar: 2210 „boboci” in primul an, dintre care 1690 in anul I de licenta si 520 in primul an de master, doua domenii de Tip A, trei domenii de inata calificare, 10 de foarte buna calitate, trei de buna calitate si numai trei domenii aflate in faza de acreditare, din cele 21 de domenii ierarhizate european, 195 de studenti din Republica Moldova si alti 22 de studenti din China, India, Maroc, Emiratele Arabe si Turcia, plus un alt contingent de studenti din Pakistan, care urmeaza sa soseasca, iata doar cativa dintre pilonii optimismului. Se adauga consistenta baza materiala, care, pe langa dotarile de utlima generatie, pe langa conditiile deosebite de studiu, asigura, printre alte facilitati, 900 de locuri in caminele universitatii, 400 de locuri in cantina si 500 de locuri la biblioteca. Rectorul Universitatii, prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff, a insistat, insa, in cuvantul sau si asupra altor atu-uri, la a 51-a deschidere de curs universitar de la UVA: curajoasele programe de investitii, care vor atrage 178 milioane de dolari prin Firma Siemens, cele 200 de burse asigurate din fonduri proprii, alaturi de bursele asigurate de la buget, cei 30000 de euro atrasi prin programele Erasmus, faptul ca toate programele de master si doctorat sunt acreditate, ca in noul an universitar vor fi 78 de programe de master si doctorat, 96 de programe Erasmus, cu 86 de parteneri, plus acorduri cu 50 de universitati si institutii de cercetare straine … 12 studenti cu rezultate deosebite au fost premiati in acest cadru festiv, cu sprijinul consistent al unui sponsor generos, Sucursala Bacau a BRD. Dintre invitati au luat cuvantul prefectul Constantin Scripat, Dragos Luchian – viceprimar al municipiului Bacau, %aricica Luminita Cosa – vicepresedinte al Consiliului Judetean si generalul Mihai Diaconescu, seful ISU Bacau.

Adauga un comentariu

*