Preţul gazelor pentru consumatorii industriali, majorat cu 8%. Tariful pentru populaţie rămâne la nivelul actual

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii industriali va creşte de la 1 octombrie cu 8%, iar cel plătit de populaţie şi producătorii de energie termică rămâne la nivelul actual, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), confirmând astfel informaţiile transmise de MEDIAFAX.

Decizia a fost luată miercuri de Comitetul de Reglementare al ANRE, se arată într-un comunicat al autorităţii.

Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat menţinerea la nivelul actual a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici şi producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică, în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei.

Vor creşte însă, în medie cu circa 8%, preţurile finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică.

Modificarea este motivată de creşterea preţului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, preţ luat în calcul la modificarea preţurilor din luna iulie, la 495 dolari în prezent, dar şi creşterea consumului total de gaze naturale în lunile octombrie – decembrie faţă de perioada iulie-septembrie, ceea ce implică asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de înmagazinare subternă.

Alt factor care a contribuit la această decizie a fost modificarea structurilor amestecului de gaze care intră în componenţa costului unitar al gazului – CUG pentru trimestrul IV, faţă de ceea ce a fost luat în calcul în luna iulie. Astfel, CUG-ul destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului care va conţine 70% gaz din producţia internă şi 30% gaz provenit din import, faţă de 77% gaz din producţia internă şi 23% gaz provenit din import, iar CUG-ul destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 91,5% gaz din producţia internă şi 8,5% gaz din import, faţă de 89% gaz din producţia internă şi 11% gaz provenit din import.

Continuarea aici (MEDIAFAX.RO)

Adauga un comentariu

*