Marko Bela: UDMR nu ar putea să accepte niciun sistem de vot care să nu asigure reprezentarea proporţională a electoratului

UDMR nu ar putea să accepte niciun sistem de vot care să nu asigure reprezentarea proporţională a electoratului şi, bineînţeles, a celui maghiar, susţine vicepremierul Marko Bela.

„Pe de-o parte, data alegerilor locale, respectiv a celor parlamentare, trebuie rezolvată printr-o soluţie aparte, iar în ceea ce priveşte sistemul de vot, eu cred că aici vom avea nevoie de o analiză foarte serioasă. În cazul comasării datei alegerilor locale şi celor parlamentare, eu de la început am fost de părere că nu este bine ca alegerile locale să aibă loc mai repede şi abia după aceea să fie cele parlamentare. Acest lucru nu a fost foarte util, nici atunci când s-au construit coaliţii locale, după care au venit alegerile parlamentare şi s-a schimbat formula guvernamentală şi peste tot s-au creat animozităţi din acest motiv”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, vicepremierul Marko Bela. El consideră că cel mai puternic argument pentru comasarea datelor celor două tipuri de alegeri îl reprezintă economia care s-ar face în privinţa cheltuielilor, dar că nu există încă o decizie finală asupra acestui subiect. „Nu avem încă o decizie în acest sens, nu am discutat în UDMR o astfel de variantă, dar eu cred că trebuie să o discutăm foarte serios şi, în ceea ce mă priveşte, eu aş putea să susţin o astfel de soluţie”, a explicat Marko Bela. Potrivit vicepremierului, UDMR nu va accepta un sistem de vot care să nu asigure o reprezentare proporţională în Parlament, fie că va exista sau nu un prag electoral. „România este o ţară relativ mare în această parte a Europei, cu multe zone tradiţionale, cu mai multe comunităţi tradiţionale, inclusiv şi comunităţi etnice, iar într-o astfel de ţară, după părerea mea, singura formulă acceptabilă este o reprezentare proporţională în Parlament. (…) UDMR nu ar putea să accepte niciun sistem care nu asigură reprezentarea proporţională a electoratului şi, bineînţeles, o reprezentare proporţională a electoratului maghiar. Deci, nu vom accepta un sistem de vot care să nu asigure o reprezentare proporţională. Votul uninominal în exclusivitate, fără o listă de compensare, ar duce la o reprezentare neproporţională, indiferent dacă există sau nu un prag electoral”, a spus Marko Bela.

Adauga un comentariu

*