„Noi facem diferenta”

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau a reunit in cadrul proiectului „Autoritati responsabile!” Comunitati Implicate!” 30 de asistenti sociali din 30 de primarii din judet si alti 41 de actori locali de la nivel judetean cat si local. Principala tema dezbatuta a fost procesul de descentralizare in serviciile de asistenta sociala precum si importanta majora pe care o are fiecare actor local in vederea functionarii eficiente si optime a serviciilor de asistenta sociala la nivel judetean. Rolul fiecarui actor local este cu atat mai important cu cat descentralizarea, desi prezenta la nivel de responsabilitati, nu este insotita si de resursele umane si materiale necesare. „In  lipsa unui sistem de asistentă socială flexibil si descentralizat, care să permită implicarea alaturi de D.G.A.S.P.C a autoritatilor publice locale, D.G.A.S.P.C  se confruntă cu o  crestere a numărului de cazuri sociale care sunt  gestionate,  depăsind capacitatea  financiară, umană si logistică a institutiei. Prin acest proiect  vom crea un model de colaborare intre DGASPC Bacau si autoritatile administratiei publice locale in managementul problemelor de ordin social, de coordonare si monitorizare a activitatii SPAS – urilor si Compartimentelor de Asistenta Sociala,  vom contribui la constituirea unei retele de asistenta sociala prin infiintarea si acreditarea de noi Compartimente de Asistenta Sociala, dezvoltând astfel un sistem capabil sa preia din atributiile si responsabilitatile D.G.A.S.P.C., determinand rezolvarea problemelor de ordin social la nivel local. Faptul ca atat de multi reprezentanti ai institutiilor de la nivel judetean sau local au raspuns invitatiei noastre nu poate decat sa ne onoreze, sa ne bucure si sa ne dea speranta ca exista toate premisele CA IMPREUNA sa facem din acest proces de descentralizare un succes, un mecanism care intr-adevar sa functioneze, cu un un timp de reactie minim pentru a veni in sprijinul celor care au atat de multa nevoie”, a spus Sorin Brasoveanu, director general DGASPC Bacau.

Proiectul ”Autorităti Responsabile!Comunităti Implicate! ”  este intr-o buna relatie cu alte proiecte  implementate de DGASPC, cu proiecte derulate in prezent si proiecte viitoare:

–  Centrul de Servicii pentru copil si familie Colonesti si  Centrul de Servicii pentru copil si familie Odobesti,  finantat în cadrul Programul Phare 2004, având ca obiective specifice ”intarirea capacitatii autoritatilor locale de a acorda servicii de calitate in functie de nevoile comunitatii” precum si “dezvoltarea grupurilor de initiativa locala”

– ”Sprijinirea copiilor invizibili”, finantat de UNICEF si derulat în parteneriat cu DGASPC Bacău, Institutia Prefectului –Judetul Bacău si 13 comunităti rurale. Scopul acestui proiect vizează: ”Dezvoltarea capacitătii actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii bazate pe comunitate, eficace si eficiente”.

– ”Economie socială pentru dezvoltare locală sustenabilă”, depus în vederea obtinerii finantării în cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane , Axa Prioritară 6, Domeniu Major de interventie 6.1. Dezvoltarea economiei sociale. Scopul acestui proiect vizează ”Dezvoltarea initiativelor locale ca răspuns la problemele identificate de integrare socială si pe piata muncii a persoanelor defavorizate”.

 

 

Adauga un comentariu

*