Nu se va mai copia la examenul de bacalaureat?!

Funeriu are fantezii!

Ministrul Funeriu se arata de pe acum optimist in privinta fraudelor de la examenul de bacalaureat. „Va asigur ca nu se va mai fura startul in viata si nu se va mai copia la examenele de bacalaureat. Daca altii nu vor fi vigilenti, ce ati vazut in vami veti vedea si in Educatie. Este un semnal pe care doresc sa il transmit”. Bate campii ministrul? Asa se pare!

Toti cei angrenati in derularea examenului de bacalaureat au interesul sa incheie examenul cu un procent cat mai mare de promovare. Elevii si parintii, pentru ca media de la Bacalaureat este conditie decisiva pentru intrarea la facultate pe locurile fara taxe. Sefii de comisii, de regula profesori universitari, pentru a avea multi clienti platitori de taxe in universitati de stat sau private, altfel isi pierd veniturile. Profesorii, inspectorii si directorii, pentru a nu fi blamati ca munca lor este de slaba calitate, in contextul in care procentul de promovare ar fi prea mic. Aceste argumente se bazeaza pe legea numerelor mari din statistica. Nu este posibil, stiintific vorbind, sa existe diferente de 40 de puncte procentuale intre judetele “fruntase” si cele “codase” la promovare, fiind vorba de zeci de mii de elevi. Ca doar nu s-au adunat cei mai buni, vrednici si constiinciosi elevi si profesori doar in anumite judete, iar in altele, uneori vecine, cei mai slabi si chiulangii profesori si elevi. Cine poate crede asa ceva?

Explicatia este alta. In judetele fruntase an de an, s-a instaurat o adevarata cultura a fraudei, sau macar a conventiei intre profesori si elevi, uneori intarita de sumele imense stranse de la elevi, chipurile pentru “protocol”, adica apa minerala, cafea si sucuri. Exista un judet care a facut exceptie, in ultimii ani, de la aceasta “cultura”. Este vorba de judetul Galati, care s-a aflat in coada clasamentelor procentelor de promovare, in ierarhia pe judete. Anul trecut, in sesiunea din vara, a avut un procent de promovare de 50 la suta. Considerand ca si acolo s-au petrecut nereguli, posibil mai putine, procentul real de promovare al examenului de Bacalaureat ar fi undeva intre 40 – 45 la suta. Nu 70 la suta, sau mai mult. Iar daca se cumuleaza procentele de promovare din cele doua sesiuni, de vara si de toamna, se ajunge la mirobolantul procent de 95 la suta de promovati pe tara, cu note mari si foarte mari. Adica suntem o tara de genii!
Metodele de copiat si fraudat s-au diversificat si ele, devenind tot mai sofisticate, odata cu evolutia tehnologica a terminalelor de telefonie mobila sau de miniaturizare a computerelor. Chiar sa fie oricat de vigilenti, profesorii supraveghetori sunt depasiti, uneori, de mijloace tehnice extrem de performante.

Cauzele acestei nedorite situatii

S-au desfiintat scolile profesionale si cele de arte si meserii si toti elevii, au n-au inclinatii si resurse intelectuale pentru un parcurs liceal merg acolo pentru ca n-au alternativa. Nu exista orientare scolara si profesionala de calitate in gimnaziu, astfel incat elevii ajung pe trasee educationale neconforme cu talentele si inclinatiile proprii. Nu s-a modernizat curriculumul, in sensul adecvarii la noul context economic, social si de integrare in Uniunea Europeana. Calitatea profesorilor, odata cu plecarea la pensie a unor profesori de vocatie si talent, este tot mai precara. Si totusi, solutii exista. Profitand de nivelul la care a ajuns tehnologia informatica se pot imagina aplicatii informatice care sa genereze in dimineata examenului subiecte personalizate, similare dar nu identice. Un profesor din Vrancea a spus, spre exemplu, de ce sa rezolve toti elevii aceeasi ecuatie de gradul al doilea (sau aceeasi matrice, sau acelasi determinant), cand pot avea de rezolvat propria ecuatie de gradul al doilea, pe care n-o mai stie nimeni din afara, sa transmita rezolvarile pe telefon, nu poate copia de la altii si nu i se pot aduce rezolvarile in salile de clasa de catre “binevoitori”. Iar corectarea ar putea fi tot informatica, daca subiectele sunt de tip grila, ori in varianta clasica, in caz contrar. Sau fiecare subiect contine un text propriu care trebuie comentat, altul decat la colegii de clasa, sau cerinte similare dar nu identice la alte discipline. Cerintele fiind aceleasi, nimeni nu poate pretinde ca a fost dezavantajat doar pentru ca opereaza cu alte numere sau alte texte.

Chiar cu pretul prinderii in flagrant a catorva profesori, vor fi si la vara diferente de zeci de puncte procentuale intre judete, la clasamentul dupa promovabilitate. Va fi dovada ca nici sub actualul ministru nu s-a schimbat mare lucru. Si ca are fantezii, atunci cand spune ca nu se va mai copia la BAC, amenintand si cu puscaria!

Adauga un comentariu

*