Romanii, ultimii in UE dupa cati litri de benzina pot cumpara cu un salariu

Romanii sunt pe ultimul loc in Uniunea Europeana dupa cantitatea de benzina pe care o pot cumpara cu un salariu mediu, dupa cum arata o analiza realizata de Econtext.

In schimb, soferii din Luxemburg o duc cel mai bine in ceea ce priveste alimentarea masinilor cu benzina. Analiza realizata de Econtext prezinta costul benzinei in fiecare stat din Uniunea Europeana, plus salariul minim si salariul mediu net din tarile europene.Obiectivul analizei este de a calcula exact cati litri de benzina poate cumpara fiecare european. Din acest motiv, am inclus in cadrul analizei salariul net, ceea ce reprezinta efectiv banii pe care-i primeste in mana fiecare cetatean.Dupa cum mentionam anterior, una din primele concluzii este ca soferii din Luxemburg pot cumpara cei mai multi litri de benzina.Aparent, este un fapt normal, deoarece populatia Luxemburgului are cel mai ridicat nivel salarial din toata Uniunea Europeana. Totusi, ne-am fi asteptat ca si pretul benzinei sa fie ridicat, pentru ca preturile tind sa se ajusteze dupa nivelul puterii de cumparare, dupa nivelul salarial. Dar acest lucru nu se intampla.

Dimpotriva, benzina din Luxemburg este printre cle mai ieftine din Europa, fiind apropiata de pretul celei din Romania sau Lituania, state cu salarii mult mai scazute.Din nefericire, la polul opus al clasamentului se afla soferii romani. Chiar daca salariul mediu este cu 5 euro mai ridicat ca-n Bulgaria (care are cel mai redus salariu mediu din UE), romanii cumpara mai putina benzina decat bulgarii. Motivul? Benzina e mai scumpa la noi. Practic, in functie de salariul mediu, romanii pot cumpara cea mai scazuta cantitate de benzina din tot blocul comunitar.Cu un salariu mediu net de 345 de euro, soferii din tara noastra pot cumpara doar 265 de litri de benzina. De aproape 11 ori mai putin decat ocupantii primului loc, luxemburghezii! Bulgarii pot cumpara cu 15 litri de benzina mai mult decat noi.Iata cantitatea de benzina pe care o poate cumpara fiecare european in functie de salariul mediu:

 

La salariul minim, penultimii in UE

Bineinteles, in functie de salariul minim, ne luptam tot cu bulgarii. Mai exact, situatia se inverseaza daca luam in calcul cantitatea de benzina pe care o putem cumpara daca avem salariu minim. In functie de salariul minim, bulgarii pot cumpara doar 101 litri de benzina. Adica doua rezervoare! Ceea ce ii plaseaza pe ultimul loc in UE.Romanii pot cumpara ceva mai multa benzina, anume 125 de litri. Ceea ce ne plaseaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana! Prima pozitie este ocupata la acest capitol tot de soferii din Luxemburg care pot cumpara cu un salariu minim nu mai putin de 1.310 litri de benzina. A doua pozitie este ocupata de irlandezi. Un irlandez care are salariul minim poate cumpara 980 de litri de benzina. Dar iata cantitatea de benzina pe care o poate cumpara fiecare european in functie de salariul minim:

*Austria, Cipru, Danemarca, Germania, Finlanda, Italia, Cipru si Suedia nu stabilesc un salariu minim pe toata economia. Pentru Austria, Cipru si Italia am introdus salariul minim din anumite sectoare ale economiei.

 

 

Adauga un comentariu

*